Мирослав Бојић из Прибоја има 36 година, а пуне две деценије бави се пекарством. Школован је пекар и већ 17 година има своју фирму, запошљава 33 радника и један је од најуспешнијих предузетника у граду на Лиму.

По завршетку средње школе за пекара, Мирослав је три године „пекао“ занат у приватним пекарама, а онда кренуо у самостални бизнис. Радило се, каже, данононћно, готово десет година, док се није стало на своје ноге и разрадио посао. Прегалачким радом, из године у годину, ширио се посао, ширио и пословни простор, набављала опрема, запошљавало се све већи број радника. Данас је пекара „Бојић“ број један у граду.

Квалитет и рад у корак са временом, гесло је овог младог, а већ искусног пекара и предузетника. Улагање у опрему је императив, па једини у граду има аутоматизовану производњу. Некад се, каже, 200 хлебова месило и пекло за ноћ, сада толико изађе за десетак минута.

А да је најбољи, не само у свом граду већ и у Србији, потврђено је и званично. На недавно одржаном такмичењу у Београду, Бојић је изабран за најбољег пекара Србије. Вољом жреба овај пекар из Прибоја правио је француски хлеб „багет“, који је одушевио Французе, па је том победом и визирао пасош за Париз, где је у конкуренцији мајстора светског гласа, достојно представљао и Прибој и Србију и то тако што је од теста правио гусле, косовске божуре, српски Устав…

Из ове пекаре свакодневно излази велики асортиман производа од хлеба, бурека, пита и колача, преко 100 пецива. Снабдева око 50 маркета, а има и своја два продајана објекта, у Прибоју и Новој Вароши.

Од прошле године прави и бесквасни хлеб, са природним квасцем, који сам производи. Већ се припрема и проширење од нових 300 квадрата, како би се потпуно елиминисала трећа смена, што је синоним за пекаре, јер би се радила производња са одложеном ферментацијом, па би у свако доба дана на полицама било свежег и топлог хлеба.

Корона је утицала на обим производње и у овој пекари, али је каже Мирослав, условно и добродошла, да се мало предахне и врати ритуал недељног породичног ручка, на који се било заборавило.

Пекара „Бојић“ је и донатор бројних манифестација и акција, а на радост малишана Прибоја, пре пет година покренута је акција ломљења чеснице на Божић, у порти градског храма. Чесница је пречника 1,20 метара, тешка 70 килограма, има 480 делова у које са својим пријатељима Мирослав „крије“ дукате, од три прве године до 36 златника ове године.

Занимљиво је и да је припремање чеснице добровољни посао за све запослене, јер тај дан фирма не ради, а сви који дођу, уз посебно дружење, за тај дан посебно су од газде Мирослава и награђени.

Оставите Коментар