Американци су сами себи направили оно што су деценијама правили земљама и народима који им нису били по вољи или ус им стајали на путу.

Створили су „Аутономну зону Сијетл“ и продемонстрирали како се унутар САД може ефикасно користити насиље за политичке циљеве.

Водећи лист америчког бизнис-новинарства The Wall Street Journal описао је „Аутономну зону Сијетл“ као територију на којој се не примењују амерички закони и над којом нису надлежне ни полиција САД ни администрација Доналда Трампа.

Формирање зоне познате и под скраћеницом ЦХАЗ (Capitol Hill Autonomous Zone) почело је након што је градоначелница Сијетла Џени Деркан наредила полицији да део града око полицијске станице пред којом је било поприште сукоба између полиције и демонстраната.

Учесници протеста су одмах заузели и суседни парк, а полицијској станици променили име у Seattle’s People’s Department.

Међу демонстрантима је и усељеник из Етиопије Фекаду Ибибеси који је америчким новинарима рекао: „Ако нема полиције -нема проблема“.

Према писању The New York Post, око шест блокова зграда, које се налазе у близини полицијске станице, подигнуте су барикаде. На једној табли је написано „Улазите у Capitol Hill Zone“, а на суседној „Излазите из Сједињених Држава“.

Унутар зоне се крећу наоружане патроле, а ведећу улогу у њеном формирању одиграли су радикални и наоружани активисти Демократске партије. Сама зона је у функцији слабљења и рушења Трампове власти.

Да није тако, сви водећи амерички медији већ данима би захтевали потпуно уништење те „сепаратистичке енклаве“. Са употребом јуришне полиције, а и Оружаних снага САД – ако затреба.

Уосталом, на страни демонстраната су и градоначелница Сијетла и гувернер државе Вашингтон.

„Зонаши“ су већ објавили: „Полицијску управу у Сијетлу и сличне структуре није могуће реформисати. Зато тражимо њихову ликвидацију. Захтевамо да Градско веће укине полицијску управу, а градоначелник да јој одузме средства. Ово значи ликвидацију 100 одсто финансирања, укључујући и пензије за полицију Сијетала. Захтевамо и забрану Federal Migration Service и ревизију случајева свих припадника расних мањина који тренутно издржавају затворске казне за насилна кривична дела. Ревизију треба препустити поротницима регрутованиим из заједница расних мањина.“

Успех ове комуне у Сијетлу је већ очигледан.

The Wall Street Journal је објавио да је Градско веће пристало да директно уложи најмање 100 милиона долара у мањинске заједнице и да створити неку врсту „црне комисије“ за преговоре са демонстрантима.

Није јасно ко је главни у „Аутономној зони“, али се као један од вођа овог „острва расне и социјалне правде“ у САД помиње „репер и политички активиста“ Раз.

За њега се тврди да је око себе окупио наоружане пријатеље и познанике, да преко њих учвршћује властити ауторитет и успоставља ред, чак и да лично патролира територијом „комуне“ са пиштољем у рукама.

Tренутна ситуација је катастрофа за ауторитет федералних власти и Доналда Трампа.

Многим Американцима, који са сигурне дистанце посматрају шта се дешава у Сијетлу, није јасно зашто је у том граду немогуће успоставити ред снагама федералних структура силе.

Можда је републиканцима за изборну кампању потребно да бирачима нуде избор: или Трамп (са свим његовим недостацима), или Сијетл.

Међутим, ово је прилично ризична тактика…

„Зонаши“ већ имају своју оружану силу и полицију.

Оставите Коментар