Пословање са компанијама чије је седиште у Кини представља суверену одлуку, али је потребно да влада буде свесна краткорочних и дугорочних ризика и цена, речено је Гласу Америке из Стејт департмента поводом навода да је у Србију допремана кинеска војна опрема.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је претходно у Вашингтону да Америка није у могућности да потврди суботњу кинеску испоруку Србији коју је званични Пекинг означио као уобичајену војну опрему или да, како је навео, спекулише о утицају на Русију и Украјину.

Министарство одбране Србије није одговорило на упит да ли је и каква војна опрема испоручивана Србији из Кине и да ли су за то коришћени авиони кинеске војске, преноси Бета.

О том случају прве информације појавиле су се у суботу на друштвеним мрежама, чији су корисници објављивали фотографије летелица већих габарита које су надлетале подручје престонице Србије, пише Глас Америке, а агенција Асошијетед прес објавила је да су кинеским војним транспортним авионима Y-20 Србији испоручен кинески ракетни систем чија је извозна ознака ФК-3.

Једино што је познато саопштила је кинеска страна и то да је испоручена „уобичајена војна опрема”.

Оставите Коментар