Хвала кинеским и руским стручњацима, јер да није било њих Србија би имала много више заражених ковидом 19, каже в.д. директора Института за онкологију Даница Грујичић.
За разлику од њих, додаје, ЕУ је показала себичност, потврдивши да је вештачка творевина где се власт и моћ концентрише у уском кругу људи, који се понашају као „савремени фараони“.

Не само да ЕУ није адекватно помогла Италији која је у Европи највише пострадала од вируса корона, него су се још, како истиче Даница Грујичић, у Немачкој нашли неки који кажу да Италији због мафије ни не треба помагати.

Kо су „савремени фараони“

„Да ли то значи да не треба да купимо ништа од Немаца зато што то праве нацисти? Али кад се сетимо шта су они 1999. године говорили о Србима, није ни чудо. Онда видите заправо да је ЕУ вештачка творевина где се не гледа помоћи слабијем, него опет да се власт и моћ и новац концентришу у уском кругу људи који желе да буду савремени фараони и владају у целом свету.

Да ли су они у САД или у Европи, да ли је то Kомитет 300 или 600, то су људи који сматрају да имај пуно право да одлучују о судбини света“, наводи докторка у емисији „Свет са Спутњиком“ и додаје да је добро што свет више није униполаран, а посебно што се у последње две деценије опоравила Русија.

Епидемија ковида 19, према речима Грујичићеве, показала је истовремено да је Србија много способнија да се прилагоди кризама него неке друге уљуљкане земље, али и да чак и мале државе треба да производе оно што је најпотребније. Тако је, истиче, добро што је држава уложила у Институт „Торлак“, јер Србија, баш као и Русија, треба да буде суверена и у производњи вакцина.

Говорећи о ситуацији на Институту за онкологију и радиологију, др Даница Грујичић каже да и међу запосленима и међу пацијентима има ковид позитивних, а да су два пацијента преминула, при чему је један био позитиван на вирус, док за другог то није доказано. Обоје преминулих су, подсећа, патили од карцинома.

У Институту су предузете све потребне мере у складу са саветима епидемиолога и зато је, каже, ружно што су неке НВО почеле да пишу страним амбасадама наводећи колико им новца треба јер тврде да су онколошки пацијенти препуштени сами себи.

„Треба да их је срамота да овакву ситуацију користе да извуку новац. Позивам стране амбасаде да им не дају ни динара него нека зову нас. Ми најбоље знамо шта је потребно нашим пацијентима“, каже в.д. директора Института за онкологију.

Kад се човек игра Бога, то му се обије о главу

Говорећи о природи новог вируса, др Даница Грујичић објашњава да је он такав да стање пацијента врло брзо, буквално за неколико сати може да се драстично промени нагоре и зато треба поштовати све прописане мере заштите и превентиве. Kад је реч о пореклу вируса, она сматра да је он изашао из лабораторија.

„Убеђена сам да је вирус настао вештачким путем или су га ископали негде на Антарктику где је био можда замрзнут милијардама година. Али увек се човечанству обије о главу кад човек покуша да буде важнији од Бога“, упозорава др Грујичић.
Епидемиолог Радмило Петровић у укључењу у емисију оценио је да се, и поред најновијих података види светло на крају тунела епидемије.

„Види се крај најинтензивнијег деловања ковида 19 код нас и да ће постепено почети да јењава, али је тешко закључити докле ће трајати. Биће све више асимптомних инфекција јер вирус полако губи вируленцију. Постоји могућност да ти асимптомни случајеви наставе и преко лета, па да се повратком хладног периода поново јави. Међутим, постоји и друга варијанта, да вирус као и претходни корона вируси попут САРС-а и МЕРС-а после извесног броја пасажа кроз хуману популацију изгуби вируленцију“, процењује Петровић.

Међутим, додаје епидемиолог, вакцина остаје најбоље решење, али је проблем што и кад буде направљена, да би се створио имунитет, неће бити довољна једна доза него бар две или чак три.

„Остаје отворено питање ко ће за седам милиона грађана Србије да направи 14 или 21 милион доза вакцине, јер то не може преко ноћи“, констатује др Петровић.

Опасно „историјско загађење“ животне средине

Докторка Грујичић указује да је, поред вируса, и загађена животна средина невидљив противник.

„То је и пирален, и осиромашени уранијум, и диоксини, тешки метали и разне хемикалије које су неограничено одлазиле у атмосферу, земљиште и воде када нас је НАТО бомбардовао 1999. године“, наглашава наша саговорница.

Она је већ годинама део иницијативне групе која тражи да се научно истраже последице НАТО бомбардовања.

„Тражили смо од државе да направи озбиљан национални пројекат где ће сви конкурисати – и физичари, и биолози, и лекари, инжењери и где ће држава финансирати докторате на ту тему. Нажалост, и поред споразума који су потписала четири министарства у јуну 2018. то се десило и наше ресорно координационо тело и даље не постоји јер Влада није донела закључак“, каже Даница Грујичић, која се нада да ће се то догодити кад прође криза с корона вирусом.

Она указује на алармантне податке о правој епидемији онколошких болести у Србији, што сматра последицом бомбардовања осиромашеним уранијумом и гађања хемијских постројења током НАТО агресије.

„Желели су с нама да направе експеримент и направили су. То је била злочиначка акција. Можда ми и не знамо чиме су нас све гађали“, каже Даница Грујичић, додајући да је НАТО након тога посејао „јад, чемер и убијање“ и у Ираку, Либији, Сирији.

Оставите Коментар