Пресуда Вишег суда у Подгорици у случају такозваног покушаја тероризма на изборни дан у Црној Гори, 16. октобра 2016, не оставља никакву сумњу у политизацију црногорског система правде и његову подложност манипулацијама споља, оценило је данас руско Министарство спољних послова.

Та пресуда, упозорава се у саопштењу, може само да погорша односе између две земље који су, како се истиче, већ на историјски ниском нивоу.

Руско министарство на тај начин је одговорило на захтев Евроазија дејлија да прокоментарише то што је црногорски суд у одсуству осудио двојицу руских држављана – Едуарда Шишмакова и Владимира Попова у том предмету и процени како ће та одлука утицати на односе две државе,преноси ЦДМ.

У саопштењу Одељења за информисање руског МСП оцењује се да је „с обзиром на пристрасност истраге и суда, осуда свих оптужених у овом случају, укључујући два руска држављана, очекивана“.

Наводи се да је став Москве да су „докази“, које представио тужилац, „недвосмислено показали апсурдност и недоследност тезе, наметнуте пре више од две године, о наводној завери“.

Руско министарство поново је категорично негирало могућност званичног учешћа руске државе у „инкриминишуцим покушајима организовања незаконитих радњи“ истичући да на такве оптужбе гледа како на апсолутно неосноване.

„Одлуку суда првенствено сматрамо елементом коњунктурне унутрашње политичке борбе, чији је циљ да елиминише противнике актуелне власти. Овај непријатељски корак може само погоршати руско-црногорске односе, који су већ на најнижој тачки у читавој њиховој историји”,поручило је руско министарство.

Судијско веће, на целу са судијом Сузаном Мугошом у Вишем суду у Подгорици, саопштило је 9. маја да су оптужени за случај тероризма на изборни дан у Црној Гори, у октобру 2016. криви.

Виши суд у Подгорици осудио је Владимира Попова на 12, а Едварда Шишмакова на 15 година затвора. Реч је о првостепеној пресуди и оптужени ће имати право жалбе.

Оставите Коментар