Америчка амбасада у Србији оценила је данас да би чувени командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, херој борби са терористима на КиМ, који је недавно добио плакету за рад и допринос јединици, „требало да се суочи са правдом, а не да добија почасти“.

Амбасада САД је на свом Твитер налогу навела да је Радосављевић био „задужен за логор у којем су 1999. године пронађени убијени остаци тројице Американаца албанског порекла – Илиа, Агрона и Мехмета Битићија“.

  • САД су санкционисале Радосављевића због његове потврђене умешаности у њихова убиства. Требало би да се суочи с правдом, а не да добија почасти – поручили су из амбасаде у Београду.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Плакета је легендарном првом команданту Жандармерије Горану Радосављевићу додељена 30. јуна, на централној манифестацији обележавања Дана Жандармерије у Новом Саду.

Командант Горан Радосављевић, познатији као Гури, што на албанском значи камен, је рођен 1957. године у Аранђеловцу, а дипломирао је на ДИФ-у у Београду.

Радио је у министарству унутрашњих послова од 1985. године. Иницијално је радио на специјалним борбама, а онда је постао шеф одељења. Када је почео рат у бившој Југославији он се прикључио специјалној полицији која се касније претворила у жандармерију.

Током рата на Косову, Гури је спроводио антитерористичке акције. Најпознатија акција је Операција Рачак 1999. године. Током сукоба на југу Србије командовао је српском полицијом током сукоба код Бујановца 2000. године и током Деблокаде Ораовице 2001.

Оставите Коментар