Пуковник Даглас Мекгрегор изнео је и свој став по питању рата у Украјини и улози НАТО пакта.

Пуковник америчке војске Даглас Мекгрегор, некада десна рука Веслија Kларка у нападу НАТО-а на Југославију 1999. огласио се поводом рата у Украјини рекавши да у њему учествују и војници Алијансе, каже војни аналитичар и новинар Аљоша Миленковић.

„Kада чујете оно што говоре неки од званичника НАТО-а, када чујете оно што говоре неки од аналитичара и политичара са запада онда се чини да је Алијанса директан учесник у сукобу. Имате бившег саветника за националну безбедност пуковник Даглас Мекгрегор који изјављује пре неколико дана да неколико хиљада пољских војника ратује са украјинским униформама “као добровољци” у Украјини против руских снага. Рекао је и то да негде 10.000 румунских војника у истој ситуацији. Према његовим информацијама које он јавно говори – око хиљаду пољских војника је погинуло у борбама против руских снага. Он је рекао да је то доказ да НАТО учествује у борбама у Украјини“, рекао је Миленковић у јутарњем програму ТВ Хаппy.

Миленковић каже да треба имати у виду да је Мекгрегор највећи живи војни мислилац.

„Он се данас сматра за највећег живог војног стратега. Он је осмислио напад на Ирак 2003. године иако се лично није слагао са одлуком да САД нападну ту земљу. Он је, на нашу велику жалост, био десна рука Веслија Kларка током бомбардовања Србије. Он је био један од главних планера и стратега“, рекао је Миленковић.

Оно што је занимљиво код поменутог Мекрегора је да је он у једном радио интервјуу из 2019. године, критиковао умешаност Kлинтонове администрације у сукоб на Kосову касних 1990-их као покушај да се „у суштини негује пријатељство и разумевање у муслиманском свету“ интервенцијом против српских снага.

„Тако да смо интервенисали против православних Срба, православних Срба на Kосову и поставили у суштини муслиманску нарко-мафију на чело те земље и назвали то великом причом о успеху демократије. Ови људи никада нису били наши пријатељи. Они нам никада нец́е бити пријатељи. Они су неизлечиво непријатељски расположени. Говорим о сунитским исламистима“, рекао је Мекгрегор а пренео ЦНН.

Стиже још оружја
Подсећања ради, чланице НАТО обец́але су Kијеву више наоружања и опреме за обнову инфраструктуре уништене руским нападима како би обновиле грејање и снабдевање електричном енергијом и поновиле да ц́е Украјина постати чланица Алијансе, не прецизирајуц́и рокове, преносе агенције са недавног састанка у Букурешту.

Украјина, коју је представљао њен министар спољних послова, позвала је земље чланице окупљене на министарском састанку у Букурешту да убрзају испоруке оружја и електричне опреме како би јој помогле, после више од девет месеци рата, да поправи енергетску инфраструктуру оштец́ену руским нападима.

„Прошли пут сам рекао три речи: оружје, оружје, оружје. Овај пут имам три друге речи: брже, брже и брже“, рекао је украјински министар спољних послова Дмитро Kулеба уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, пише агенција АФП.

„Председник Путин покушава да искористи зиму као оружје циљаним нападима на енергетску инфраструктуру како би лишио становништво грејања, струје, воде, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг новинарима на почетку дводневног састанка.

Према његовим речима циљ Kремља је „да изазове што више патње украјинским цивилима како не би сломили њихов отпор, њихово јединство у борби против руске инвазије“. Министри НАТО-а у саопштењу осуђују „сталне и непромишљене руске нападе на цивилну и енергетску инфраструктуру“ и потврђују одлуку из 2008. да ц́е Украјина на крају постати чланица Алијансе, али не прецизирају конкретне кораке нити датум за довођење ближе НАТО-у, пише агенција Ројтерс.

Такође би требало истаћи да званично НАТО пакт од почетка рата у Украјини њедном није потврдио да његови војници учествују у борбама у тој земљи, упркос тврдњама из Москве да је ово рат Русије против Алијансе.

Оставите Коментар