Рамуш харадинај, председник Алијансе за будућност Косова и некадашњи премијер КОсова, предложио је резолуцију за решавање тренутне кризе на Северу везане за таблице, односно излазак Срба из косовских институција. Резолуција садржи четири тачке.

У првој чаки се наводи да косовска Влада треба одмах да донесе одлуку о одлагању примене споразума о таблицама, и то све до „коначног споразума о узајамном признању са Србијом“, преноси Коссев.
Друга тачка предвиђа да косовске институције треба да започну интензивне разговоре са грађанима српске националности за њихов повратак у институције.
У трећој се од владе у Приштини тражи да интензивира комуникацију са другим „факторима у земљи“, укључујући и опозицију – као нешто што је неопходно за превазилажење настале ситуације.

А у последњој тачки, из Харадинајеве партије понављају свој став да је неопходна боља сарадња са Сједињеним Америчким Државама.
„Потребан је самит у САД, састанци од неколико дана до закључења коначног споразума о признању Косова и Србије“, гласи 4. тачка ове резолуције.
Харадинај је нагласио да ће резолуцију упутити косовској Скупштини на гласање, а уколико она не буде усвојена, његова странка ће разматрати „друге мере“.
Срби са севера напустили су косовске институције пошто влада у Приштини није одустала од одулке о пререгистрацији регистарских таблица.

Оставите Коментар