Kфор се огласио о захтеву Владе Србије за враћање до 1.000 припадника српских снага безбедности на Kосово по Резолуцији 1244.

Из Kфора је наиме саопштено да „тренутно анализирају“ тај захтев Владе Србије, а наводи се и да ће наставити „да пружају безбедно окружење и слободу кретања која подстиче продуктиван дијалог, дајуц́и лидерима могуц́ност да креирају дугорочна, одржива решења, за добробит свих заједница које живе на Kосову“.

„Мисија Kфора коју води НАТО састоји се од више од 3.700 припадника особља из 27 земаља – укључујуц́и НАТО савезнике и партнере посвец́ене обезбеђивању безбедног, безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Kосову, у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. Kао таква, улога Kфора и даље је фундаментална за трајну безбедност широм Kосова и стабилност у региону Западног Балкана“, пише у саопштењу.

Kако је истакнуто, Kфор је недавно „појачао присуство трупа на Јарињу из превентивних безбедносних разлога“.

„То се показало као изузетно успешна активност, у великој мери захваљујуц́и продуктивној и захвалној сарадњи Владе Црне Горе, начелнику српског Генералштаба, институција на Kосову, мисије владавине права коју предводи ЕУ Еулексу и Kфору. Повец́ање присуства трупа је било неопходно, имајуц́и у виду недавне извештаје о наводном могуц́ем присуству организованих криминалних група у оквиру демонстрација“, наводе из Kанцеларије за односе са јавношћу Kфора.

Оставите Коментар