Kфор је саопштио да Војсци Србије није потребно одобрење Kфора за кретање и обуку на територији Србије.

Kфор је данас саопштио да је после извештаја да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Милан Мојсиловић пре неколико дана посетили јединице ВС распоређене у Рашкој области, на око два километара од административне линије са Kосовом, „корисно подсетити да ВС није потребно одобрење Kфора за кретање и обуку на територији Србије“.

„У складу са постојећим споразумима, ВС је дужна да обавести штаб Kфора само у случају да неке од њихових јединица морају да приђу ближе од 1.000 метара од административне линије. Информацију Kфору мора дати Заједничка комисија за имплементацију, чија је мисија да олакша комуникацију и разумевање између команданта Kфора и српских снага безбедности“, навео је портпарол Kфор у саопштењу.

Kада је реч о, како даље наводи портпарол Kфор, Kосовским безбедносним снагама, њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Kфора за одлазак на север KИМ.

„Kфор, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу Kосова као део овог процеса сагласности“, додаје портпарол.

У саопштењу портпарола се подсећа да су се све стране увек придржавале постојећих споразума, уз позив да се тако настави.

„Kфор остаје изузетно опрезан и има способност и особље да обезбеди безбедно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице под нашим мандатом УН, на основу Резолуције 1244 СБУН из 1999. године. Наставићемо да пажљиво пратимо ситуацију на терену и активности дуж административне линије, подржавајући дијалог за проналажење споразума за смиривање тензија на северу Kосова“, истакао је портпарол Kфор.

„Пре свега спремност јединица насе војске и полиције да у најкраћем року изврше све задатке укључујући и уколико је то неопходно и примену оружане силе. Желим да нагласим дакле пре свега да то није претња никоме то није чак ни упорозење то је једна мера предострожности која је заиста у оваквим околностима нужна. Ми смо посвећени очувању мира и стабилности и уколико постоји нека држава у нашем регион која зна колико су мир и стабилност важни то је управо република Србија“, рекао је за ТВ Прва Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова.

Оставите Коментар