Министарство унутрашњих послова је саопштило да су и МУП и министар унутрашњих послова Александар Вулин у потпуности посвећени заштити деце и „увођењу свих механизама и алата“ који могу допринети већој заштити деце, а посебно оних који могу пружити још ефикаснији и бржи одговор при налажењу нестале деце.

Мистарство је саопштило да је Игор Јурића из Центра за злостављану и несталу деце изрекао лаж питајући о томе „како је могуће да Влада Србије подржава увођењу система за тражње нестале деце ‘Амбер Алерт’, а да министар унутрашњих послова даје себи за право да то све игнорише‌“.

„Да се ради о нечувеној лажи, говори и чињеница да су министар унутрашњих послова Александар Вулин и председавајући Фондације Амбер Алерт Европа Франк Хоен потписали 24. фебруара 2022. године у Београду Меморандум о разумевању који значајно унапређује активности на пољу проналаска нестале деце“, наведено је у саопштењу.

МУП тврди и да није тачно да Јурић није примљен на састанак о модалитетима увођења система „Амбер алерт“ у Србији, већ да је он „на дрзак начин показао да не поштује домаће стручњаке и професионалце који се годинама баве проблематиком нестале деце, тако што је сваки пут напуштао разговор сматрајући их за некомпетентне“.

Игор Јурић изјавио је раније да је систем „Амбер алерт“ показао успешност у 96 одсто случајева и да су, када је дете отето, кључна прва четири сата и тврдио да „упркос упућених 80 писама, упркос многобројних јавно изречених молби, министар Александар Вулин у свом мандату није желео да их саслуша у вези са увођењем тог система“.

Оставите Коментар