Становници села у општини Брус, Жиљци, засеок Стојановићи, блокирали су пут Брус-Брзеће из протеста због градње мини-хидроцентрале.
И поред свакодневних дежурстава, јутрос око пет часова извођачи радова успели су да довезу машину и ограде место где је планирана изградња минихидроцентрале.

То је други пут за месец дана да на овај начин становници поткопаоничких села изражавају незадовољство и спречавају инвестицију која ће им како кажу угрозити реку, а тиме и егзистенцију.

Половином септембра пут је у блокади био 30 часова и тада су до даљег одложени радови.

 

БЛОКАДА…ЖИЉЦИ…!!!

Gepostet von Зоран Чоловејић am Mittwoch, 2. Oktober 2019

Мештанин Горан Чоловић каже за РТС да ће блокада пута Брус–Брзеће-Kопаоник трајати док се не поништи дозвола коју је, као тврди, инвеститор добио нелегално.

– Дежурамо последња три месеца, ово је наша река. Инвеститору је дозвола за градњу издата противзаконито. Чекамо да се те дозволе пониште, што је председник општине Брус обећао – додаје Чоловић.

– У току је поништвање дозволе јер нису испуњени услови за њено дозивање. Нису решени имовинскоправни односи. Од реке живимо, поливамо наше воће и баште – додаје Чоловић.

Поручује да ће болокада трајати док се проблем не реши.

div id=“fb-root“>

 

Gepostet von Marko Obradovic am Mittwoch, 2. Oktober 2019

Саобраћајна полиција у Брусу преусмерава возила на путни правац преко Kриве Реке, који је десетак километара дужи.

Један од незадовољних житеља је контактирао председника Србије Александра Вучића на друштвеним мрежама поруком са следећим садржајем:

„Поштовани председниче, у овом тренутку нама у селу Жиљци, засеок Стојановићи, на путу Брус-Брзеће, инвеститор за изградњу МХЕ одузима право на живот. Министарство је издало дозволу, народ нико ништа није питао. Ако нам узмете реку немамо више ништа. Нећемо имати од чега да плаћамо полицију која чува инвеститора“.

Leave a Reply