Меркелова је рекла да је национализам непријатељ који жели да уништи Европу

Немачка канцеларка Ангела Меркел јуче је гостовала у Загребу, на Марковом тргу ју је дочекао премијер Хрватске Андреј Пленковић, а после тога је немачка канцеларка била почасни гост на предизборном скупу ХДЗ (ускоро се одржавају избори за Европски парламент).

Овај митинг је одржан у загребачкој Цибони, а загребачки медији преносе да је с разгласа у једном тренутку пуштана музика неоусташког музичара Марка Перковића Томпсона. Портал „Индекс“ преноси да је немачка канцеларка у једном тренутку и запевала химну ХДЗ-а „Боже, чувај Хрватску“.

Члан ХДЗ-а Kарло Реслер је током обраћања окупљенима рекао да су му мисли у Блајбургу, за који је казао да је једна од највећих трагедија хрватског народа.

Меркелова је рекла да је национализам непријатељ који жели да уништи Европу.

„У Немачкој сада имамо 74 година мира. Ви сте још деведесетих имали рат и знате шта то значи и зато је толико важно да сачувамо тај мир“, рекла је Меркелова у обраћању присталицама ХДЗ-а.

А то се, како је додала, може урадити само ако се с једне стране заступа национални интерес, а с друге стране да „будемо у стању да се ставимо у ситуацију другог и да градимо мостове и да у Европи проналазимо заједничка решења“, преноси „Хина“.

„Европа је пројект слободе, знате да сам и ја живела у диктатури и да нисам могла да путујем и дођем у бившу Југославију“, рекла је Меркелова.

Она је рекла да се Немачка ујединила пре 30 година и да је важно радити на очувању мира и слободе.

Меркелова је истакла да бити поносан на своју земљу није у супротности са изградњом Европе.

„Национализам покушава да уништи Европу и против тога се морамо борити“, рекла је она.

Свој је говор закључила на хрватском језику, поручивши: „Изађите на изборе, подржите Европу мира, слободе и благостања. Подржите ЕПП и ХДЗ!“.

Меркелова: Начелна подршка уласку Западног Балкана у ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да Берлин „начелно подржава“ европску перспективу земаља Западног Балкана, али да „притом треба узети у обзир да критеријуми морају бити испуњени“.

„Европску перспективу Западног Балкана начелно подржавамо, али треба узети у обзир да критеријуми за приступање морају бити испуњени и свакако ћемо се позабавити тим питањем“, рекла је Меркелова у Загребу после сусрета са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, преносе хрватски медији.

Немачка председава Европском унијом након Хрватске, која ту функцију преузима у првом полугодишту идуће године, те је као један од својих приоритета одредила јачање европске перспективе југоистока Европе, наводи „Хина“.

Пленковић је у том контексту подсетио на састанак челника ЕУ и Западног Балкана, који ће се идуће године одржати у Загребу на тему проширења.

Меркелова је рекла и да је извесно да ће се Хрватска током мандата нове Европске комисије придружити шенгенском простору и еврозони.

„Има још тога што треба учинити, али је Хрватска на добром путу, а Немачка ту жели да буде партнер“, казала је она.

Меркелова је у Загреб допутовала како би дала подршку пред европске изборе. У Загребу је и кандидат ЕПП-а за челника ЕK Манфред Вебер.

Оставите Коментар