Перспективни руски лаки ловац пете генерације „Шахмат“ (Су-75) први пут ће бити представљен на међународном авиосалону Dubai Airshow 2021, рекао је новинарима неименовани извор у авио-индустрији.

Догађај ће бити одржан у периоду од 14 до 18. новембра.

„Шахмат (Checkmatе) је изазвао огромно интересовање у иностранству. Емирати су одлична платформа за презентацију авиона широког круга потенцијалних партнера. Планиран је низ затворених презентација за делегације учеснике салона, као и отворена презентација за посетитеље и представнике медија“, рекао је извор.

Премијера лаког тактичког авиона „Шахмат“ била је у јулу 2021. године на авио-салону МАКС. Тада је потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов изјавио да већ постоји први прелиминарни купац.

„Шахмат“ је лаки ловац пете генерације са једним мотором који ће бити мање приметан за радаре, погоднији за маневрисање и опремљен вештачком интелигенцијом. Његово максимално оптерећење ће бити веће од седам тона, а максимална брзина до два маха. Како је изјавио директор „Ростеха“ Сергеј Чемезов авион ће коштати између 25-30 милиона долара, док слични авиони ─ француски „Дасаулт рафаел“ и шведски „Саб грипен“, коштају 60-90 милиона долара.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар