Срби у северној Kосовској Митровици у колонама ишли на протест који се одржава са захтевом да Приштина укине таксе на српске производе.
Протест је одржан испред ЕУЛЕKСА, а почео је тачно у подне.

Упркос хладном времену на протесту се окупило више хиљада људи који захтевају да Приштина укине дискриминаторске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и омогући Србима нормално снабдеване намирницама, лековима.

Са грађањма севера Kосова су и рудари из Трепче и студенти.

„Бију нас и тероришу“, „Немамо лекове“, „ЕУ отвори очи!“, „Хоћемо мир, а не ратове“, „Свете, докле ћеш затварати очи?“ – поручили су Срби данас из центра Митровице, а управо те поруке су оно што је највише потресло Србију.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Са бине окићене српским заставама ођекује „Ој Србијо, мила мати“ док се грађани Митровице окупљају на мирном протесту на који су дошли и градоначелници српских градова са севера.

На почетку протеста је указано на тежак положај Срба који се суочавају са несташицом хране и лекова, а међу њима су и студенти који се суочавају са опасношћу да им се укине право на високо образовање на приштинском универзитету са привременим седиштем у Kосовској Митровици. Тим поводом се речима подршке својим студентима обратио ректор универзитета, а потом и студент проректор, који је поручио да их таксе неће уплашити, и позвао да иду заједно до победе и правде, јер одавде нема назад.

На бину је потом изашао Игор Симић, потпредседник Српске листе, који је рекао да Срби на северу и југу живе у две различите ситуације и да они на југу морају да трпе због свог српског имена и своје крсне славе.

Igor Simic
Tanjug/​Sava Radovanović

– Хиљаде људи данас показују да се не миримо с тим да нас убијају, да нас хапсе… – додао је Симић додавши да су дошли на мирне протесте да одбране своје право на живот.

Протест у Kосовској Митровици је завршен песмом „Срце хероја“

Истовремено, Албанци у јужном делу града данас це славити свој празник Дан заставе. Јужни део града и читаво Kосово јужно од Ибра јутрос су окићени албанским заставама. Од синоћ на мосту преко Ибра појачано је присуство Kфора. У Митровици јутрос пада снег.