Пет аутомобила из система „Око соколово” од јутрос у пет сати је на улицама града и до овог тренутка, значи до осам часова, забележили смо 152 непрописно паркирана аутомобила, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је за ТВ Пинк подсетио да се прве две недеље путем овог система неће наплаћивати казне већ ће се возачи само упозоравати, док ће Комунална и Саобраћајна милиција радити свој посао.

– Ово је значајан дан за наш град јер ћемо коначно решити проблем непрописног паркирања бахатих возача, те се више неће дешавати да јавни превоз не може да функционише зато што је неко непрописно паркирао џип или мерцедес на стајалишту јавног превоза. Исто тако, неће више бити могуће да мајке са децом у колицима не могу да прођу тротоаром јер га је неко блокирао, да грађани не могу да пређу преко пешачког прелаза, као и да возила Хитне помоћи или ватрогасци не могу да приђу неком објекту. Сви смо сведоци како изгледају најпрометније београдске улице због бахатих возача који мисле да могу да раде супротно закону. Циљ система није кажњавање људи, јер 99 одсто грађана поштује сва правила, већ да очистимо градске улице, убрзамо јавни превоз и да све градске службе нормално раде – истакао је Весић.

Објаснио је да овај систем функционише на начин да не постоји могућност корупције и да је то можда и његова најважнија карактеристика.

– Сада систем региструје свако возило, сви су једнаки, те онај ко је непрописно паркирао своје возило неће моћи да избегне казну. То је најважнија карактеристика система „Око соколово” јер ћемо успети да решимо овај проблем тако што ником неће бити опроштена казна. Аутомобили који ће регистровати непрописно паркирана возила ће улицама пролазити сваких двадесетак минута, те ће и извесност кажњавања бити већа – нагласио је заменик градоначелника.

Он је навео да се међублоковски простори неће контролисати, већ је циљ превасходно да се велики булевари ослободе од бахатих возача. Говорећи о аутомобилима који се користе у систему „Око соколово”, Весић је нагласио да се ради о специјалним теренским возилима која се у исту сврху користе у многим европским градовима.

– Опрема коју они носе тешка је више од 70 килограма и по запремини не може да стане у мала возила. Возила ће радити 24 сата дневно и морају да буду високог квалитета. Сва возила набављена су у процесу јавне набавке, свако је плаћено тачно 29.000 евра, што је заиста испод сваке цене, с обзиром на квалитет тих возила. Она нису купљена већ су изнајмљена и плаћају се на лизинг – казао је Весић, подсетивши да су у јавној набавци спроведеној 5. јула прошле године могли сви да учествују, као и да ће се новац који је уложен брзо исплатити, а Београд постати град у коме се зна ред, што је интерес већине грађана Београда.

И. Р.

Оставите Коментар