Фадила Мујић, из Удружења Мајке Сребренице, је без трунке кајања за локални МТВ Игман говорила о покољу над Србима у селу Kравица 7. јануара 1993. године, због чега су невладине организације у Српској, на челу са Удружењем жена жртава рата РС, позвале Тужилаштво и Суд БиХ да хитно покрену истрагу!

У шокантном интервјуу, Фадила Мујић сведочи о невиђеним зверствима и пљачки које су починиле снаге Насера Орића, а у који су учествовали и цивили укључујучи више стотина жена међу којима је била и она.

Тог 7. јануара на православни Божић је 3.000 добро наоружаних муслимана напало село које је бранила само сеоска стража. Њих двадесетак је изгинуло штитећи одступницу како би се спасло око 1.000 мештана Kравица, али и околних села, Шиљковићи, Јежешетнице и Бањевића.

Укупно је тог дана убијено 49 Срба, од чега већина цивила. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, имао је само четири година, а Новица Богићевић 14 година. Међу жртвама кољача нашли су се и Владимир Стојановић стар 78 година и Ристо Поповић стар 73 година, а најстарија страдала од руку муслиманских крвника била је Мара Божић стара 84 године.

У интервју, Фадила Мујић на самом почетку објашњава како је организован напад на Kравицу.

  • Дешава се да мени мој девер каже: Фадила, идемо вечерас на Kравицу, спреми се! Тако да је свака кућа, свака породица имала по једног члана мушког који је рекао да идемо у Kравицу. А Kравица је за нас била Америка, обећана земља – испричала је Фадила Мујић и објаснила да су жене из Сребренице ушле у Kравицу током самих борби.

Фадила Мујић затим описује како је присуствовала борбама и убиствима, али и да је и сама упала у једну српску кућу где је у току био доручак након литургије у цркви:

„Улазимо у једну кућу. Четници седе, славе, крметине камара на столу. Kо те пита што је крметина, ниси је никад јео, али јешћеш, све ћеш јести само да преживиш. Ту су колачи, ту је све…“

Рекла све, а прећутала истину
На коментар водитеља да Срби нису знали да је она муслиманка, Фадила Мујић је додала: „Они славе Божић, он мени наздравља. Даје ми да једем, даје ми сарму, па још и деци да понесем кући…“

Бранимир Kојић, председник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице каже да је ова Бошњакиња рекла све осим истине, преносе вести-онлине.

– Прећутала је да су побили све што су стигли и да су попалили све што су опљачкали. Зашто није рекла да у кући у којој је узела сарму од „четника“ нико није остао жив, да су их Насерови кољачи убили на кућном прагу? Чак у својој изјави без имало стида прича како су у Kравици Срби убијали муслимане. А Kравице су чисто српско село које је било трн у оку муслиманима и у Другом светском рату. Треба је процесуирати и испитати за злочин у Kравици, али и за онај у Залазју јер верујем да је и ту била, с обзиром на то да је то њена месна заједница – истакао је Kојић.

Фадила Мујић, без имало гриже савести, са поносом говори како су за неколико сати, на најрадоснији хришћански празник, муслиманске снаге међу којима су се налазили и „маса жене и деце“ очистили Kравицу од Срба. Она прескаче чињеницу да су том приликом запалили 688 кућа, као да је 49 људи убијено, док је 80 мештана Kравице рањено.

Интересантан је податак да је овај снимак сведочења највероватније настао још 2017. године, а муслимани га објављују сваке године у време помена у Kравици. Они то раде свесни да и 30 година од овог догађаја нико од муслимана није одговарао за ове монструозне злочине.

Злочинци желе да се прикажу као жртве
Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић позвао је Тужилаштво БиХ да испита Фадилу Мујић.

– У овом јавном сведочењу видели смо да се ту радило о класичном широком и ситематском нападу који представља злочин против човечности, јер поред тога што су ту убијани људи, одведени у логоре, рањавани, ту су вршене и пљачке и паљене кућа – рекао је Kојић.

Kојић је додао да друга страна то жели да прикаже да је неко ишао да нападне, како би прехранио себе и своју породицу, што и у мирнодобским условима представља класично кривично дело разбојништва.

– Не можете отићи да би од некога украли храну, да убијете то лице и да је то сасвим легитимно, чак напротив то је класично кривично дело – истакао је Kојић.

Оставите Коментар