На недавно објављеном снимку види се како руски Су-27 оштрим маневром тера амерички Ф-15 изнад Балтичког мора, а руски стручњак открива позадину инцидента.

Нејасно је када је снимљен видео, а неки нагађају да се то десило током претходне мисије НАТО-а БАП (Балтиц Аир Полицинг). Када се посматра у том светлу, чини се да овај инцидент пада у тренд онога што су амерички званичници раније описали као „опасна“ руска пресретања и „агресивне маневре“ у ваздушном простору.

Руски тактички авиони у балтичком региону раније су били оптужени за летење без својих транспондера, што само по себи представља претњу. Руси су изнели сличне оптужбе против западних авиона који лете у региону, у најновијем случају против шведског извиђачког авиона кој је био предсретнут од стране Су-27.

Међутим, руски медији и војни стручњаци дају сасвим другачији контекст, тврдећи да се Ф-15 бавио „провокативним“ и „безобзирним“ понашањем наводним летењем на траси којим би требао да прође авион руске владе у чијој пратњи је био и Су-27.

Пилот Су-27 је само обављао свој посао, рекао је војни стручњак Андреј Красноперов за руски државну агенцију РИАФАН: „Наши владини званичници често лете и очигледно ће бити штићењи авионима Су-27. Наши ловци не намеравају да нападају никога, али такође не могу да дозволе никакво упадање у путању лета ненаоружаног ВИП авиона. Када Ф-15 покуша да лети близу таквог авиона, не знамо шта НАТО пилот мисли – он би могао да заузме курс лета, може да покуша да нападне авион, итд. , наши пилоти не дозвољавају [страним авионима] да буду близу летелице коју прате. На видео снимку, наш Су-27 је извршио маневар за закуцавања на својој левој оси како би пилот Ф-15 знао: овде немаш шта да тражиш. Јасно је био упозорен: окрени се назад или ћемо обојица падамо.

Красноперов је наставио да хвали професионалност пилота Су-27, тврдећи да је ово пресретање било стандардна процедура, а не лудачка одлука усијане главе: „… ми не ангажујемо новајлије, наши пилоти знају способности авиона. Он зна како Су-27 реагује на разне команде, он зна колико може да га нагне, колико да убрза, и све остало“.

Руски извештај није невероватан, с обзиром да званичници Кремља често лете до Калињинграда – руске енклава у Европи смештене је између неколико земаља НАТО-а – преко балтичког ваздушног простора. На пример, слични инцидент између Су-27 и Ф-16 догодио се у јуну 2017. године, док је руски министар одбране Сергеј Шојгу био на путу за Калињинград у авиону Ту-154.

Упркос томе, тренутно нема детаља који би потврдили или одбацили руско објашњење . Пресретање је веома уобичајено у балтичком региону, иако нека доносе више напетости од других; Као што Красноперов истиче, пилот Су-27 је трениран и очигледно спреман да нападне Ф-15Ц да није одмах скренуо са курса.

Какви год да су детаљи, овај инцидент открива узнемирујућу истину о лакоћи са којом гомилање војних снага Русије и НАТО н Балтику може довести до директне војне конфронтације.