Раније је председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио Србију и Русију да користе Српску православну цркву за подривање црногорске прозападне владе, која жели чланство у ЕУ.

Портпаролка руског Министарства спољних послова изјавила да Русија нема навику да се меша у унутрашња питања других земаља и да Црна Гора није изузетак.

  • А ако црногорско руководство жели да нађе оне који се мешају у њена унутрашња питања, онда је потребно да окрену главу за 180 степени и да погледају на сасвим другу страну. Онда ће можда видети ко се меша у њихове унутрашње ствари – рекла је она.

Она је на тај начин прокоментарисала изјаву црногорског председника Мила Ђукановича о наводном руском мешању у унутрашња питања његове земље.

Како је нагласила, „кривце треба тражити на сасвим супротној страни“.

Захарова сматра да је циљ таквих тврдњи да се унутрашњи проблеми решавају тако што ће се тражити спољни непријатељ и да се „јавно мњење одврати од схватања тога ко се заиста меша у унутрашња питања Црне Горе“.

Ситуација у вези са Законом о слободи вероисповести, који је усвојен у децембру прошле године, несумњиво изазива озбиљну забринутост, рекла је портпаролка Министарства.

  • Ми смо давали коментаре о томе, јер су нас то питали и зато што та тема има светски значај и одјек.

Она је указала на деструктивни утицај те одлуке на јединство православног света.

У томе, како каже, треба тражити проблем, а не у ставовима оних који критички гледају на тај закон и позивају на равноправни дијалог црногорских власти и СПЦ, која брани своја вековна права и интересе.

  • Што се тиче еврпоског пута Црне Горе, то је суверени избор Подгорице – рекла је Захарова и додала да се Москва никад није противила ширењу ЕУ.

Раније је председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио Србију и Русију да користе Српску православну цркву за подривање црногорске прозападне владе, која жели чланство у ЕУ.

Оставите Коментар