Вилијам Монтгомери, некадашњи амбасадор САД у Србији и Црној Гори, Хрватској и Бугарској изјавио је да су САД у хрватском граду Цавтату имале брод са екипом Централне обавештајне агенције (ЦИА) чији је једини посао био да спаси тадашњег и актуелног председника Црне Горе Мила Ђукановића ако тадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић крене на њега.

Монтгомери је у интервјуу за премијум сервис загребачког Вечерњег листа рекао и да је било тешко прикупити средства за финансирање Ђукановићеве владе, па су како каже почели да допуштају кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе.

На питање каква је по њему улога Ђукановића у историји распада Југославије, Монтгомери каже да је „Ђукановић најспособнији, најагилнији политичар у региону”, преноси Танјуг.

„Гледао је из ког смера ветар дува и прилагођавао се томе. Ако погледате његов живот видећете да је започео као лојалан комуниста, потом био лојалан Милошевићу, а у одређеном тренутку схватио је да Милошевић неће победити па је променио страну, окренуо поглед на запад тражећи подршку. У тој је улози био током кампање бомбардовања Савезне Републике Југославије (СРЈ). Али онда кад је Милошевић отишао, почели смо посвећивати пуно више времена и помоћи Србији, док је пре то ишло више Црној Гори. Углавном, ми смо током Милошевићевих година, кад се Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића и кад је било врло тешко обезбедити финансирање за његову владу, почели да дозвољавамо масовним кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе. Ми као запад. Окренули смо главу и одлучили да не видимо то кријумчарење. Међу осталима и Италија”, рекао је Монтгомери.

Он је казао и да су сви знали шта се догађа, али су то допуштали, јер је то доносило новац који је Ђукановићу био потребан против Милошевића.

„Али кад су се ратови завршили и кад је Милошевић пао, догодило се нешто као у сцени из ‘Казабланке’. Италијани су рекли: па ту се догађа кријумчарење, морамо то да истражимо. И тако су започели велику истрагу која је укључивала и Ђукановића. Он види да Италијани иду на њега, да Британци почињу да гледају озбиљније на организовани криминал, и тако даље. И тада се опет окреће, овај пут према Русима. Шаље свог најближег саветника за амбасадора у Русији са намером да привуче Русе да дођу и инвестирају у Црну Гору. И они то чине. Али после он види још једно отварање, одмиче се од Русије и придружује се НАТО”, испричао је некадашњи амерички амбасадор.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Новинар Вечерњег листа затим каже: „И Руси у том трену покушавају да изведу државни удар, што је озбиљна ствар”.

„Да, и он преживи. Константно ради огромне кораке у свим смеровима, и то је невероватно, и због тога кажем да је он најагилнији, најуспешнији политичар у окружењу”, рекао је Монтгомери.

На питање да ли је имао улогу у откривању приче о дуванској мафији и Црној Гори у медијима те да неки верују да је помогао хрватском листу Национал и његовом бившем уреднику Иву Пуканићу, Монтгомери је рекао да је био добар пријатељ с Пуканићем.

„Сарађивали смо блиско када сам био амбасадор у Хрватској. Али не, нисам имао никакву улогу у томе о чему ме питате. Кад сам стигао у Београд, један од првих задатака био ми је да одем у Црну Гору, тада још део Југославије, и да оценим различите политичке странке, јавити назад у Вашингтон каква су уверења тих политичких странака, какве су шансе за смену Ђукановића. Тако да сам се по два-три пута састајао с представницима свих странака тамо, укључујући и српску. Направио сам темељну анализу и јавио да не видим никакву прихватљиву алтернативу Ђукановићу, јер ниједна од тих осталих странака нема снагу његове странке. Српска странка нема никакву преданост западним вредностима, заправо им се противи јер су за Милошевића. Тако да немамо другог избора, него држати се Ђукановића. То није био став британског амбасадора (Чарлс Крофорд), који је сматрао да, због читавог кријумчарења цигарета и свега тога, Ђукановић мора отићи. Али то није био мој став. Тако да нема шансе да бих ја био део било каквих напора дискредитовања Ђукановића”, рекао је Монтгомери.

На питање да ли има теорију ко је наручио атентат на Пуканића, Монтгомери је одговорио „Да, имам”.

На питање да ли је то дуванска мафија, казао је: „Да, апсолутно”.

Упитан да открије неко име, Монтгомери је казао да је имао довољно озбиљних претњи, које су му, како је рекао, пренеле српске и америчке обавештајне службе.

Оставите Коментар