Веселин Шљиванчанин, пензионисани генерал ЈНА и бивши хашки осуђеник, у ексклузивном разговору за Informer.rs каже да га брину последња дешавања у Црној Гори, али да верује да ће устоличење митрополита Јоаникија бити обављено како је и планирано.

Шљиванчанин нема дилему ко стоји иза подизања тензија уочи недељног догађаја на Цетињу.

  • Окупатори и колонизатори су ништа у односу на наше које они хране хлебом. Тако је и у Црној Гори. Ја сам био официр, нисам неки посебан верник, али онај ко не поштује своју веру, традицију и обичаје, он је нико и ништа – каже Шљиванчанин.

Додаје да је немогуће да обичан народ подржава најаву насиља већ да то раде људи који су зарад личних материјалних интереса спремни на све.

  • Не може неко променити што је вековима било, срамота је шта се тамо дешава. Мислим да је све у сврху неких појединаца, које неко други храни хлебом, они који одавно покушавају да окупирају и колонизују овај простор где жице Срби. Ми смо једини који се одупиремо, који покушавамо да останемо оно што јесмо, што су нам наши прадедови оставили у аманет. Никоме ништа не радимо, не тражимо и не освајамо туђе, а они нама хоће да узму све живо – сматра Шљиванчанин.

Генерал се присетио својих сусрета с владиком Јоаникијем у Хагу.

  • Мислим да ће народ у Црној Гори препознати шта је то и да ће то бити једна пролазна фарса у развоју свега што непријатељи покушавају да направе. Верујем да ће се владика устоличити по црквеним обичајима. То је честит човек, двапут ме је посећивао у хашком затвору иако га никад нисам познавао. Ја то изузетно ценим и поштујем. Пошто ја тамо не могу да одем, послаћу сина да му пренесе честитке и поздраве. Желим му свако добро и да ће вера остати на тим просторима каква је увек била – закључује Шљиванчанин.

Оставите Коментар