Ђорђе Митровић, официр морнарице Краљевине Југославије, био је учесник Априлског рата 1941. године. Одбио је да се преда Немцима и Италијанима током инвазије на нашу земљу. Преузео је команду над подморницом имена Небојша па је преко Грчке отпловио у Египат. Након 10 дана борби и пловидбе, успешно је упловио у Александрију 27. априла 1941. године и дао се на распологању савезничким трупама.

View this post on Instagram

ПОДМОРНИЦА „НЕБОЈША" И ЂОРЂЕ МИТРОВИЋ Ђорђе Митровић, официр морнарице Краљевине Југославије, био је учесник Априлског рата 1941. године. Одбио је да се преда Немцима и Италијанима током инвазије на нашу земљу. Преузео је команду над подморницом имена Небојша па је преко Грчке отпловио у Египат. Након 10 дана борби и пловидбе, успешно је упловио у Александрију 27. априла 1941. године и дао се на распологању савезничким трупама. Ђорђе Митровић је у Александрији завршио британски падобрански курс и једно време је служио на британском бојном броду. Крај Другог светског рата дочекао је као војни изасланик краљевске владе у Риму. Одлази у Канаду, где је 1946. године пловио као капетан брода на језеру Онтарио, после чега је до пензионисања 1970. године радио у фирми за производњу оптичких инструмената. Те године се враћа у Југославију и умире након шест недеља по повратку у родни Београд, где је и сахрањен. Преузето са Фб странице: „Српска историја"

A post shared by Школа гусала ,,Сандић" (@skola_gusala) on


Ђорђе Митровић је у Александрији завршио британски падобрански курс и једно време је служио на британском бојном броду. Крај Другог светског рата дочекао је као војни изасланик краљевске владе у Риму. Одлази у Канаду, где је 1946. године пловио као капетан брода на језеру Онтарио, после чега је до пензионисања 1970. године радио у фирми за производњу оптичких инструмената. Те године се враћа у Југославију и умире након шест недеља по повратку у родни Београд, где је и сахрањен.

Leave a Reply