Руски систем, односно система, како је Руси називају, иако стара вештина, добро је решење за изазове које намец́е модеран начин живота. Са својим специфичностима доноси низ предности у односу на вец́ину борилачких вештина јер, између осталог, нуди специјализоване вежбе снаге комбиноване са кретањем и дисањем различитом брзином.

Саме вежбе су дизајниране да коригују положај тела и развију велику издржљивост, а осим тога служе да се открију и уклоне негативне емоције.

У руском систему нема удараца, шутева или бацања који трајно уништавају зглобове (оног ко их изводи). Суштинска разлика у односу на остале сличне активности је методолошка — система полази из мира, а не агресије и жеље да се разори противник. Вежба се како да се ударци апсорбују, преусмеравају и избегавају, радије него да се блокирају на крут начин.

Та борбена техника тежи да научи човека низ основних идеја и принципа који ц́е му омогуц́ити да импровизује и да нађе спонтана решења у борби.

Система има још уникатних пракси, попут масаже, техника релаксације, дозираних притисака унутрашњих органа (утробе), које полазници, под надзором инструктора, уче како да примене на својим партнерима и себи.

Иако је у највец́ој мери тренирају мушкарци, ту борилачку вештину могу тренирати и деца, по модификованом програму, али и припаднице нежнијег пола.

КО ЈЕ ПУКОВНИК МИХАИЛ РЈАБКО

Он је пуковник јединице за специјалне операције руске војске, директор и главни инструктор Система штаба у Москви.

Почео је са тренинзима од своје пете године, а од своје петнаесте је почео да се бави борилачким вештинама.

Оно што је занимљиво је да му је први учитељ био један од личних телохранитеља некадашњег вође СССР Јосифа Стаљина.

Радио је у Министарству унутрашњих послова Руске федерације трениравши лично обезбеђење министра. Био је командант тактичке јединице за спашавање таоца, противтерористичких операција, и неутрализацију наоружаних терориста. Михаил живи у Москви, има чин пуковника и био је помоћник главног тужиоца Руске федерације.

Рјабко је ветеран који је био у бројним војним акцијама такође је и поносни носилац бројних одликовања и награда које је добио од Руске православне цркве.

И данас наставља са тренирањем нових ученика као један од главних мајстора Системе у свету.


Приредио: П.Л.