Поводом Дана рода авијације, данас је на аеродрому у Батајници свечано отворена табла с новим називом аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ по пилоту који је погинуо у борбеном лету 1999. године.

Војни аеродром у Батајници променио је назив 6. јуна 2019. године, а таблу је данас свечано отворио министар одбране Алекдсандар Вулин у присуству породице пуковника Павловића.

Вулин је казао да је НАТО агресија оставила оставила страшне и дубоке трагове, разорену земљу, скоро уништено ваздухопловтсво и противваздушну одбрану, наводећи да је од 2012. године ваздухопловство почело да „диже главу“.

  • Нећемо као многе друге земље, некад и богатије и развијеније, допустити да било ко други чува наше небо и наш суверенитет. Да би то било могуће стигли су авиони, стигла је техника, стићи ће и у већем броју, али водиће се рачуна и о људима – рекао је Вулин.

У том смислу, подсетио је да су у складу са наређењем врховног команданта војске Александра Вучића свим пилотима и летачком особљу значајно повећане зараде и додао да ће исто бити учињено и за сво летачко особље.

Он је поручио да су изменама Правилника предвиђене и погодности за добијање станова.

  • Добићете и боље летачке комбинезоне, чизме, опрему све оно што ова земља мора да вам да, а заслужујете захвалност због мисије коју сте предузели – рекао је министар.

Он је навео да је НАТО агресија читавом свету послала поруку да је сила оправдање само по себи и да ако не можете да је казните не смете ни да јој се супроставите.

  • Српски народ је пре 20 година показао какве људе има. Зато данас говоримо о пуковинику Павловићу и свима онима који су дали своје животе. Пре 20 година покушали су да убију Србију, али су успели да убију међународно право – истакао је Вулин.

Син пуковника Павловића, Немања рекао је на свечаности да је његов отац, Миленко, 4. маја са аеродрома у Батајници полетео не на обичан борбени задатак, него у легенду.

  • То није био лет у смрт, јер је твоје јунаштво бесмртно. Данас на велики православни празник Светог Илију ми као породица стојимо на истом аеродрому који носи његово име. Нама је велика част да највећи војни аеродром у земљи носи име нашег оца – рекао је син погинулог пилота.

Пуковник Миленко Павловић био је добитник бројних државних признања, међу којима су Орден за храброст, почасни позлаћени летачки знак, Златни летачки знак, Орден Светог Владике Николаја, за част, храброст, витештво и неговање традиције.

На 20-годишњицу од погибије, ЈП ПТТ Србија је штампала персонализовану поштанску маркицу са ликом пуковника Миленка Павловића.

Аеродром у Батајници отворен је 15. маја 1951. године.

Оставите Коментар