Каријера Владимира Путина могла се завршити само пар месеци пре него што је постао председник Руске Федерације, тврди бивши високи званичник Кремља у администрацији Бориса Јељцина Валентин Јумашев.

У интервјуу који је Јумашев дао америчко руском новинару Владимиру Понцеру, а који је емитован на Јутјубу, Јумашев је открио непознате детаље драме иза сцене касних деведесетих, пише „Раша тудеј“.

Како се подсећа, Путин је радио за Федералну обавештајну службу између септембра 1998. и маја 1999. године, пре него што је најпре постао заменик премијера, а потом и премијер и председник, након што је Борис Јељцин дао неочекивану оставку.

Међутим, све је могло бити другачије.

Према наводима „Раша тудеја“, у време док је Путин водио Федералну обавештајну службу, утицајни руски дипломата Јегвениј Примаков био је премијер.

Подсетимо, овдашњој јавности Примаков је највише познат по томе што је отказао званичну посету Вашингтону и вратио свој авион преко Атлантика у знак протеста због НАТО бомбардовања Југославије.

Са друге стране, иако је у Србији Примаков због овог потеза побрао све симпатије, у то време проглашен је као потенцијални Јељцинов наследник, због чега је постао и Путинов ривал.

  • Примаков је у два наврата покушао да збаци Путина са чела Обавештајне службе. Само неколико људи је то знало – рекао је Јумашев.

Међутим, како он тврди, Јељцин није дозволио Примакову то да уради, након чега је процењено да би Примаков био исувише ауторитаран лидер у стилу својих претходника из СССР, па је вођење државе поверено Путину.

Иначе, у Москви је недавно откривена биста Јевгенија Примакова, а Путин је том приликом за свог „највећег супарника“ рекао да је био особа која је „остварила масиван утицај“.

Оставите Коментар