УБИСТВО Дарје – кћерке Александра Дугина – припремиле су украјинске специјалне службе, а извршилац је држављанка Украјине Наталија Вовк-Шабан, која је побегла у Естонију – саопштио је Центар за односе са јавношћу Федералне службе безбедности.

       Према ФСБ, Вовк-Шабан је у Русију стигла 23. јула са 12-годишњом ћерком Софијом.

       „На дан убиства Вовк је са кћерком Софијом Шабан била на књижевно-музичком фестивалу „Традиција“, где је Дарја била као почасни гост. Након контролисане експлозије аутомобила Toyota Land Cruiser Prado којим је управљала Дугина, Вовк и њена ћерка су 21. августа отишле преко Псковске области у Естонију“, навела је ФСБ.

 Прецизирала је да је Вовк-Шабан – у циљу организовања убиства Дарје и добијања информација о њеном начину живота –  изнајмила стан у Москви у кући у којој је Дугинова кћерка живела.

       Пратила је, заједно са кћерком, Дугину из аутомобила Mini Cooper.

       За улазак у Русију, користила је регистарске таблице Доњецке Републике – Е982ХН DPR, а у  Москви – казахстанске таблице 172AJD02.

       А за бекство у Естонију – украјинске  таблице AH7771IP.

       Као у холивудском филму.

Огласио се и Александар Дугин: Убили су је пред мојим очима
Александар Дугин, отац Дарје Дугине рекао је да је смрт његове ћерке терористички чин.

Он је рекао је да су је непријатељи Русије подло, тајно убили и да Дарја никада није позивала на насиље и рат, преноси РИА РУ.

„Kао што сви знате, услед терористичког напада нацистичког украјинског режима, 20. августа, при повратку са фестивала „Традиција“ код Москве, моја ћерка Дарја Дугина је брутално убијена пред мојим очима. Била је лепа православна девојка, родољуб, војни дописник, филозоф. Нкени говори и извештаји су увек били дубоки, оправдани и уздржани. Никада није позивала на насиље и рат. Била је звезда у успону на почетку свог путовања. Непријатељи Русије су је подло, тајно убили“, навео је Дугин.

Саучешће Путина
Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешц́е породици убијене новинарке Дарије Дугине.

Kако преносе руски медији, Путин је то убиство назвао „подлим и окрутним злочином“.

Заменили аутомобиле
Дарија Дугина страдала је на месту након што је експлодирао аутомобил марке „тојота“. Несрећа се догодила близу Москве, у месту Баљшоје Вјаземи, где су Дугина и њен отац учествовали на једном традиционалном догађају који се сваке године организује у част руског песника Александра Пушкина, који је некада одседао у том месту.

Дугина, која је понекад користила и презиме Платонова, била је новинарка и подржавала је инвазију Русије на Украјину. Раније ове године нашла се на листи санкција Велике Британије и САД, јер су је те земље оптужиле да „доприноси дезинформацијама на интернету у вези са руском инвазијом“, а у једном тексту је написала да ће „Украјина нестати ако постане НАТО чланица“.

У мају, рат у Украјини је описала као „рат цивилизација“, и рекла како је поносна што су и она и њен отац под западним санкцијама. Називала је догађаје 2014. године у Украјини, односно Мајданске протесте, „отварањем врата за успостављање директне глобалистичке диктатуре над Украјином“, и говорила да ће „Русија додатно напредовати јер налази нове партнере због западних санкција“. Била је против западних медија који, како је рекла, „демонизују Москву а подржавају Kијев“.

„Истражитељи верују да је овај злочин унапред планиран и да је у питању наручено убиство. Експлозивна направа постављена је са доње стране аутомобила, и то са возачеве стране. Покренута је истрага о убиству“, саопштио је руски истражни комитет на свом каналу на Телеграму.

Андреј Kраснов, лидер грађанског покрета Руски хоризонт и блиски пријатељ породице Дугин, рекао је за агенцију Тас да је Дарија заправо била у аутомобилу свог оца, а да је он био у другом возилу, па се због тога сматра да је сам Дугин био заправо мета напада.

Оставите Коментар