Официр је човек коме је отаџбина на првом месту, онај који је увек спреман да се одазове позиву и коме је част да служи народу. Ово за Српски телеграф поручује млади Александар Нуждић из генерације кадета и кадеткиња Војне академије и Медицинског факултета ВМА који ће сутра бити промовисани у прве официрске чинове.

Катарина Јанковић, Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Катарина Јанковић, Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

ДЕВОЈКА АРТИЉЕРАЦ

Свечани дефиле најмлађих официра Војске Србије одржаће се на платоу испред Дома Народне Скупштине, а Српски телеграф добио је ексклузивно право да присуствује увежбавању дефилеа и упозна најуспешније кадете, међу којима је и Нуждић. Овај Новосађанин, артиљерац, први је у рангу у виду Копнене војске и већ на почетку разговора схватамо да причамо са правим официром.

– Пре тачно осам година уписао сам Војну гимназију у Београду и већ тада, са 15 година, одлучио сам да служим отаџбини и да будем увек ту кад отаџбина позове – каже Нуждић.

Његова колегиница Катарина Јанковић друга је у рангу Војне академије са просеком 9,69 и једина девојка која је пре четири године уписала смер артиљерија. Ова храбра девојка завршила је средњу медицинску школу у Шапцу, а за академију се одлучила након промоције војног позива у њеном граду.

– Најлепше успомене са Војне академије биће ми артиљеријска гађања. Памтићу и први сусрет са артиљеријским пуковником који ме је назвао да види која је то девојка „лакша од пројектила“, а хоће да упише род артиљерију и постане артиљеријски официр. Првог часа ми је поручио да ако не успем да напуним топ на Пасуљанским ливадама, нећу проћи годину. Успела сам и хвала пуковнику што је био одличан учитељ – прича Катарина.

Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

ДВЕ ЗАКЛЕТВЕ

Међу кадетима биће и оних који су положили две заклетве, војничку и Хипократову. Сања Милутиновић из Косјерића прва је у рангу Медицинског факултета ВМА, а тежак пут до дипломе прошла је са свим десеткама.

Александар Нуџић, Фото: Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Александар Нуџић, Фото: Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

– Иза сваког успеха стоје велики труд и рад, а нашу класу чине јако вредни људи и бити најбољи у таквој групи за мене је посебна част – скромно поручује Сања.

Сања Милутиновић, Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Сања Милутиновић, Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

Невена Николић из Ужица, друга у рангу Медицинског факултета ВМА, завршила је са једном деветком и свим осталим десеткама, и додаје да успех не може да се постигне ако не постоји и огромна љубав према ономе што радите.

Невена Николић, Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Невена Николић, Фото: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

– Било је захтевно и тешко, али када нешто толико волите, на крају вам и те муке изгледају лепо – закључује Невена кроз осмех.


Мајор Кљајић: Једна од најуспешнијих генерација

Мајор Небојша Кљајић поносно прича да су кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА, који ће бити промовисани у официрске чинове једна о најуспешнијих генерација са веома високим просеком оцена.

– Ово је генерација кадета која је остварила успехе на бројним пољима, како у науци, тако и на пољу спортских достигнућа. Посебно смо поносни на њихове војничке врлине, знање, морал, карактер и обученост, дакле све оне особине које једног официра чине официром – наводи Кљајић.

У чин потпоручника биће унапређен 131 кадет Војне академије и четврте класе Медицинског факултета ВМА. Дефиле ће почиње у 10 сати, у присуству највишег државног и војног врха, а најуспешнијим кадетима биће уручена признања.


Руски МИГ над Београдом

Ремонтовани руски авион миг-29 први пут је у петак надлетао небо престонице због генералне пробе поводом промоције најмлађих официра Србије.

У Србију су 21. августа стигла два ремонтована мига које је наша држава набавила од Русије. На Војном аеродрому Батајница тада је изведен и пробни лет ових авиона у присуству председника Србије Александра Вучића, као и амбасадора Русије у Србији Александра Чепурина.


Миљана М. Лесковац

Оставите Коментар