Једна од великих звезда са простора Еx Југославије, врло често називана ДИВОМ, је Тереза Кесовија. Она је Хрватска певачица, рођена у Дубровнику, позната по дивном гласу и стасу. Међутим, ипак се памте и вређања и оптужбе које је изговарала на рачун Срба и Србије, не тако умилним гласом.

  • Нема тих пара због којих бих тамо наступила. Моја душа није на продају.- говорила је Тереза током година одбијања да пева у Србији, као и да не жели да пева „четницима који су јој отуђили клавир“.
  • Нек иду сви који хоће, поштујем њихов став, јер свако ради према својим моралним критеријумима. Ја, која сам због рата све морала да надокнадим, имам и те како добре разлоге да никад не наступим у Србији“.

Наиме, Тереза је са одушевљењем поздравила и ослобађање Анте Готовине оптужби за ратне злочине.

  • У девет сати требала сам бити на рехабилитацијским вежбама због операције колена, а дошла сам у 10.30 јер сам пратила читање пресуде. Сузе су ми потекле и ништа ме више не боли! Јако сам сретна, немам речи! Познајем Анту Готовину, предиван је човек без трунке грубости у себи и с огромним осећајем за правду. Желим му да сад ужива у деци и да њега и Младена Маркача милијарду пута чува драги бог- биле су њене речи.

За време хрватског домовинског рата, Тереза је била прилично активна на скуповима посвећеним величањем лика и дела клерофашисте Фрање Туђмана, а занимација јој је била и ламентирање по хрватским медијима о томе како су јој зли Срби спалили кућу.

Дуго после завршетка рата, Тереза је давала свакакве изјаве против Срба, са поносом истичући, како њена нога никада у Србију крочити неће.

Међутим, у јануару 2011. године Тереза је ипак запевала у Србији, и у Новом Саду и у Београду.

  • Свима сам све опростила, али бол не могу заборавити. Колико је била дубока рана, толико је видљив и ожиљак. Но, упорним избегавањем наступа у Србији само бих још више распиривала ватру која свима може наштетити. Постало ми је глупо што већ 22 године нисам била у Београду. Ред је да одем из поштовања према онима који ме воле све те године. Све што сам раније говорила било је зато што сам била погођена оним што се догађало- рекла је тада за Слободну Далмацију.

Када се појавила на конференцији за новинаре у Београду одмах је запевала „Пријатељи стари где сте“.

  • Предуго нисам била овде, не мојом и вашом кривицом, али уверена сам да ћу вас песмом уверити да вас волим највише на свету. Све ружне ствари треба оставити у прошлости и уз љубав гледати у боља времена. Лако је говорити о љубави, тешко је певати, а ја ћу вас уверити да најлепше певам о љубави- додала је она.

Српски певачи тада су се „дигли“ против гостовања Терезе Кесовије!

Зорица Марковић: Пишају по нама, ми заборављамо

“Ми смо били и остали будале и за мене није ништа ново што Хрвати долазе да певају код нас. Могу да нас бију, бомбардују, пишају и кењају по нама… Ми све заборављамо и опраштамо. Нисам шовиниста, али требало би да се стиди свако ко буде отишао на концерт Терезе Кесовије.“

Маја Николић: Ко оде на концерт, нек се стиди

“Треба да буде срамота сваког Србина који оде на концерт Терезе Кесовије. Била бих најсрећнија да Сава центар буде празан. Организатори концерата су највећи нацисти јер раде то искључиво због новца. Криви су и наши политичари и естрадни менаџери, јер су очигледно заборавили шта су нам ови све радили. Заборавили смо да су нас убијали…“

Нада Топчагић: Срби свима праштају

“Ја сам певала у Вуковару под присилом. Пола аутобуса војника наоружаних ‘калашњиковима’ је стало пред моју кућу и ја сам морала да певам тамо. Имала сам великих проблема због тога. Можда је и Тереза под принудом пљунула Србе и Србију. Ипак, Срби увек праштају. Само други никад не праштају Србима.“

Бора Чорба: Туђе говно нам увек лепше мирише

“Немам коментар на то, заиста. Београд је био и остао велики град, у којем има места за све, а нама је одувек туђе говно лепше мирисало него наше.“

Значи, како је ишао редослед? Прво је рекла да никад неће у Србију, онда је дошла са паролом „пријатељи стари где сте“, затим здушно поздравила ослобађање хрватских генарала из Хага, а на крају признала да је у Београду певала због новца!?

Велика прашина подигла се тада када је Кесовија изјавила да је у Београду певала само због пара и да она мора од нечега да живи.

Негудо после ове изјаве уследило је „Није мени до пара, него до љубави, зато сам променила мишљење и певаћу у Србији“.

Да не бисмо поново сумирали и изгубили се у свим изјавама, порицањима, љубави и мржњи остало је само да се дода једна ствар.

Наиме, концерт Терезе Кесовије, како се тада наводило, финансирало је Министарство културе Србије.

Али добро, они да нас пљују, ми да их плаћамо, ништа се није нарочито променило.

3 KОМЕНТАРА

  1. Strasno., Srbi su na “izumiranju” neka i nije ih steta. Kako to da se nisu nasli svjesni da barem prave bojkot ispred sale gdje se odrzava koncert. Zalosno ali narod bez nacionalne svjesti i postovanja prema vlastitom zrtvama ne treba ni da postoji.

Оставите Коментар