Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Запад „не може занемарити“ ни војни ни економски успон Kине и признао да се свет „суочава са променом глобалне равнотеже снага“.

У разговору за ББЦ Радио у среду, Столтенберг је рекао да се Пекинг приближава Западу на више начина: кроз сајбер-простор, телекомуникације, критичну инфраструктуру и истраживање Арктика.

  • Не можемо занемарити последице успона Kине. Kина ће ускоро имати највећу економију на свету. Они већ имају други највећи буџет за одбрану – упозорио је.

Шеф западне војне алијансе такође је рекао да је важно да Британија преиспита улогу кинеског технолошког гиганта Хуавеј у својој мрежи 5Г како би гарантовала његову сигурност. Kазао је да верује да ће влада Велике Британије дизајнирати своју 5Г мрежу на начин који ће осигурати да оне остану заштићене и „сигурне“.

Британски премијер Борис Џонсон оштро је критикован због одлуке да се дозволи Хуавеју да помогне изградњу британске мреже 5Г.

Упитана за коментаре Столтенберга, портпарол кинеског министарства иностраних послова Хуа Чунинг рекла је да Kина не представља претњу ни за једну земљу и да се нада да НАТО може да види њен развој „рационално“, пренео је Ројтерс.

Столтенберг је приметио да Пекинг улаже „много“ у модерне војне капацитете и додао је 80 бродова у своју морнарицу у последњих пет година, што је једнако укупном броју бродова који припадају британској Kраљевској морнарици.

  • Kина постаје све важнија и већа војна сила и то морамо решити – рекао је, додајући да НАТО мора осигурати да остане „јака сила у будућности“, јер се суочава са „променом глобалне равнотеже снага.“
--

1 KОМЕНТАР

  1. Sta nego dolze,pa i vi dolazite al prvo ispitate jacinu drzave i ako je kancerogena vi se ustremite sa takvom silom da covek ne poveruje u toliku krvolocnost demokratije gde se i mrtvi otkopavaju i kosti rasturaju da bi divlje svinje imali sta da jedu.

Leave a Reply