Да приштинске власти желе да формирају своју војску није никаква непознаница, али оно што упада у очи ових дана јесте и то да им, мало по мало, стиже и опрема и новац за Косовске снаге безбедности (КСБ).

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

Управо су оне претеча војске коју косовске власти желе, јер ће, како су Албанци замислили, КСБ у перспективи бити трансформисане у оружане снаге. Иако до сада нису могле да се похвале неким посебним наоружањем, тим пре што се оно постојеће налази по складиштима које контролише НАТО, односно Кфор, то не спречава њих, али ни њихове савезнике, да раде на опремању.

Ових дана, помоћ у опреми упутиле су им, многи ће рећи очекивано, Сједињене Америчке Државе (САД), па су косовски премијер Рамуш Харадинај и амбасадор САД у Приштини Грег Делави потписали уговор о опремању КСБ војним возилима америчке производње.

Сковали озбиљан план

Према до сада познатим информацијама, план Албанаца са Косова је да би војска требало да има 8.000 људи, од чега би 3.000 припадало резервном саставу. Оружје би се набављало са разних страна, рецимо из Туске, која је иначе својевремено Косову донирала 20 оклопних турских транспортера “кобра”. Осим тога, припадници КСБ користе и пушке чији је један од произвођача Турска.

Такође, већ неко време косовске власти говоре и о набавци хеликоптера, а једна од земаља од које би они могли да буду купљени управо је Турска. Било је речи и о набавци још стрељачког наоружања, аутоматских пушака, противавионске артиљерије, минобацача и муниције, па чак и тенка, како су писали приштински медији, “посредством фирме из Катара која се бави продајом оружја”. Трећа опција је набавка расходоване америчке опреме.

Пре него што примене било који од ових сценарија, приштиснке власти ће морати да се позабаве новцем којим би све ово финансирали. Наиме, буџет за војску јужне српске покрајине није већи од 80 милиона евра годишње, што је тек једна четвртина суме довољне за формирање војске, која би, према неким проценама, могло да кошта најмање 300 милиона евра.

Реч је о вишенаменским теренским возилима високе покретљивости (ХММWВ) које производи америчка компанија “АМ Генерал”. Ова вест је за косовског премијера Рамуша Харадинаја, “велики догађај за људе на Косову”, који је казао и да су КСБ најбољи пример сарадње са САД и НАТО.

– Наше безбедносне снаге се надограђују са ХММВВ мултифункционалном вишенаменском војном техником. Изградња техничких капацитета КСБ из дана у дан показује да ове снаге напредују у складу са НАТО стандардима. Наша земља је усаглашена са војскама слободе и мира, а трансформација КСБ биће у потпуној координацији и уз подршку наших стратешкх савезника – написао је Харадинај на својој Фејсбук страници.

Готово у истом периоду, у приштинским медијима се појавила и вест да су се амерички државни секретар и министар одбране сагласили да доделе 10 милиона долара за КСБ.

Како је навела “GazetaExpres”, америчко Министарство одбране и Стејт департмент одобрили су програм за Косово који ће помоћи да КСБ повећају своје капацитете како би “предузеле антитерористичке акције и супротставиле се међународном организованом криминалу”. Како део овог програма, САД ће донирати КСБ војна возила, опрему за комуникацију и помоћ у обуци особља.

Извор: alo.rs / blic.rs