Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму „Валдај“ обратио се на тему: свет после хегемоније – правда и безбедност за све.

Председник Руске Федерације Владимир Путин после свог говора одговарао је и на постављена питања.

20.33 – Песков о говору председника

 • Путинов говор на Валдију ће се дефинитивно чути, али Запад неће признати и да ће га дубоко анализирати, рекао је портпарол Kремља Дмитриј Песков.

Он је додао и да данашњи Путинов говор није само програм, већ представља и поглед на свет, и примењен, биће међу десет златних говора руског председника.

20.33 – Стабилност банкарског система у Руској Федерацији је висока, кредитирање расте, изјавио је руски председник Владимир Путин.

-Стабилност нашег банкарског система је поуздана. Стабилност банкарског система је висока. Понављам, кредитирање расте, рекао је руски лидер. Инфлација у Русији ће до краја године бити 12 одсто и има тенденцију пада, и могла би да се спусти на 5 одсто.

Пад руског БДП-а ове године биће приближно 2,8-2,9%, изјавио је руски председник Владимир Путин.

-То значи да ћемо ове године имати рецесију у привреди. Око 2,8-2,9%, рекао је Путин, говорећи на пленарној седници међународног дискусионог клуба Валдај.

Путин је раније приметио да се руска привреда прилагодила санкцијама, остаје да се креирају ланци снабдевања и смање трошкови повезани са њима.

-Генерално, врхунац проблема је прошао, руска економија се прилагодила. И ми ћемо наставити да се развијамо на стабилнијој, суверенијој платформи. Али одговор на све ове изазове, наравно, може и треба да укључи, и, можда, пре свега „дебирократизацију „рада бизниса, његову подршку и повећање простора за слободу за економске активности, рекао је Путин.

19.54 – Русија и Kина сарађују у свим областима, укључујући војну и војно-техничку, и та сарадња је веома поверљиве природе, рекао је руски председник Владимир Путин.

Према његовим речима, руско-кинески односи су током протеклих деценија стекли невиђени ниво отворености, међусобног поверења и ефикасности.

-Радимо… у свим сферама. И у војној сфери, стално изводимо заједничке вежбе. У војно-техничкој сфери, и то поверљиво као, можда, никада раније у историји наших земаља, рекао је Путин на конференцији за новинаре.

Руски председник Владимир Путин довео је у питање нормалност Сједињених Држава, које на фону руског противљења кваре односе са Kином, овакви ирационални поступци су засновани на самопоуздању и осећају некажњивости.

-Знате, ми овде познајемо многе људе много, много година, зар не? И изгледа да говоримо истим језиком. Напали су нас тамо, покушавајући да нам униште економију, милијарде дају у оружју, снабдевајући Украјину муницијом, борећи се са Русијом. Па, зашто у исто време треба да кваримо односе са Kином? Па јесу ли они нормални људи или нису? Изгледа да је то потпуно супротно здравом разуму и логици? -упитао се Путин.

19.53 -Путин дао савет Европљанима и Американцима: Борите се за веће плате и немојте да верујете причама да је Русија ваш непријатељ!

19.37 – Индијски премијер Нарендра Моди води независну политику у интересу свог народа, крећући се у правом смеру попут ледоломца, изјавио је руски председник Владимир Путин.

 • Премијер Моди је особа, један од оних људи на свету који је у стању да води независну спољну политику у интересу свог народа, упркос покушајима да нешто обузда, ограничи. Он је, знате, као ледоломац, креће се мирно у правцу неопходном за индијску државу, рекао је Путин

19.36 – Русија је спремна да снабдева Запад и нафтом и гасом, али они одбијају, рекао је руски председник Владимир Путин.

-И не ради се о Русији. Спремни смо да испоручујемо гас, спремни смо да испоручујемо нафту. Зашто нешто одбијати? Остало нам је после експлозије Северног тока, само један (гасовод – прим. аут.) ради, 2,5 милијарди кубних метара ми можемо да пумпамо. Али они не желе. Шта ми имамо са тим? – казао је Путин.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је у неспоразуму између Гаспрома и Молдавије око уговора о испоруци гаса стао на страну Kишињева, уговор је закључен под условима молдавских власти.

Путин је рекао да прелазак на неутралност угљеника није у супротности са интересима Русије. Русија и Индија преговарају о начинима испоруке енергетских ресурса. Путин је рекао да ће Русија наставити да производи течни природни гас.

19.14 – Националисти и неонацисти се спајају у Украјини. Тамо је немогуће радвојити УРА-патриоте од бандеровца, постоји подршка на државном нивоу, казао је Путин.

19.17 – Формати комуникације између шефова држава морају се поштовати, иначе ће поверење бити изгубљено, рекао је руски председник Владимир Путин, коментаришући објављивање разговора са француским лидером Емануелом Макроном.

-Негативно, сматрам да постоје одређени формати комуникације између шефова држава и они се морају поштовати. У супротном се губи поверење у оно што партнер ради. Генерално, овде нема ништа за осуду ако оно што кажемо, ако наше процене стигну до представника медија, али онда само треба упозорити на то, рекао је он говорећи на пленарној седници Међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Путин је приметио да је након тога престао да пита Макрона ко седи у његовој канцеларији. Зато што сада претпостављам да неко слуша, рекао је.

-Напротив, када се воде… телефонски разговори, укључујући и затворене канале комуникације, ми увек полазимо од тога да су то поверљиви преговори, они не подлежу публицитету или нешто подлеже договору страна. Да ли је то у реду? То је непристојно, додао је председник.

19.06 – Не можете разговарати са партнером из европске земље који позива вашингтонски регионални комитет по сваком питању, рекао је руски председник Владимир Путин.

-Веома је важно да Европа поврати свој правни субјективитет. Па, како разговарати са овим или оним партнером ако он ништа не одлучује и сваким поводом мора да зове вашингтонски регионални комитет да пита шта се може, а шта не може. И дешава се, сећам се таквих тешких догађаја око Сирије, када су почели, дошао је један од лидера, ја се састанем са њим, договорили смо се шта ћемо, како ћемо, конкретно ово и оно. Од нас из Москве, одлетео у Вашингтон , вратио се у Париз – све је заборављено, као да није било договора. Па, како разговарати? О чему? – рекао је руски председник на пленарној седници Међународног дискусионог клуба Валдај.

Према његовим речима, тада би било лакше не разговарати са таквим лидерима, већ „директно позвати Вашингтон“.

18.48 Сарадња у свету и са Kином

Путин је захвалио председнику Индонезије на позиву на самит Г20 и није искључио његову посету.

Русија има пуно пријатеља, многи су уморни од живота у условима спољног диктата, виде борбу против тога, рекао је руски председник Владимир Путин. Русија има много пристала у Европи и САД, где има много присталица традиционалних вредности, они су са нама.

-И када се боримо за своје интересе и радимо то отворено, поштено и, искрено, тако храбро, ова чињеница сама по себи, овај пример сам по себи, изузетно је заразна и привлачна за милијарде људи на планети. Погледајте: у неким земљама Африке, руске заставе. Сада се исто дешава у Латинској Америци, у Азији. Имамо много пријатеља и не треба никоме ништа да намећемо, рекао је Путин.

Председник је приметио да су многи људи – и политичари и обични грађани – уморни од живота у условима неке врсте спољног диктата. „А када виде пример наше борбе против овог диктата, они су и изнутра и споља на нашој страни. И ова подршка ће се само ширити“, додао је Путин.

 • Путин је рекао да веома поштује културу и традицију Kине. Председник је казао да ради оно што је у интересу руског народа.

Он је напоменуо да ће Русија достићи трговински промет са Kином од 200 милијарди долара.

18.33 – Западни партнери чине све да оклеветају и понизе Русију, да игноришу њене интересе, изјавио је руски председник Владимир Путин. Наши западни такозвани партнери чине све да оклеветају Русију, некако је понизе, игноришу њене интересе“, рекао је Путин на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Путин је казао и да удруживањем можете створити нове независне међународне финансијске платформе.

 • Руски бизнис лако превазилази проблеме у оним областима и активностима које су донедавно изгледале немогуће без западних партнера, изјавио је руски председник Владимир Путин.

На пленарној седници Међународног дискусионог клуба „Валдај“, председник је приметио да је циљ санкција био да се сруши руска економија, али то није успело, постала је много прилагодљивија и флексибилнија.

-Испоставило се да је наш посао већ прилично зрео и да тихо пресреће те области и врсте делатности, она предузећа која напуштају наши партнери који су одлучили да напусте Русију. Наш посао лако узима и води даље она предузећа која, све док чинило се да недавно не може постојати без присуства Запада, рекао је председник Руске Федерације.

Путин говори о друштву и санкцијама

18.34 – Све што руске власти раде има за циљ решавање друштвених проблема, рекао је руски председник Владимир Путин.

-Што се тиче праведнијег друштвеног поретка у Русији, Русија је по нашем Уставу социјална држава. И, наравно, све што радимо, сви наши циљеви националног развоја посвећени су управо решавању друштвених проблема“, рекао је Путин на пленарној седници. седница међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Додао је да се о томе може причати сатима – има много друштвених задатака.

-Морамо да развијамо привреду. И на основу тога решавамо питања здравства, образовања, технолошког развоја, мењамо структуру наше привреде, структурне промене су најважније, прецизирао је шеф државе.

Председник Путин је обећао да ће продужити режим за укидање заказаних инспекција пословања до 2023. године. Он је додао и да је сврха санкција била да сруше руску економију, али се она показала флексибилном.

18.20 – Децентрализација или централизација

Путин је казао да у Русији постоје проблеми прекомерне централизације. Он је одговарајући на питање рекао да нема потребе да се престоница премешта у центар Русије. Такође је саопштио да је децентрализација већ отпочета: Седиште полиције је већ премештено у Петербург, а у плановима о премештању Врховног суда, радиће се без журбе.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да сматра да је неопходно искористити целокупно историјско наслеђе земље, не може се одбити позитивно ни у царској Русији ни у совјетској Русији.

-Сматрам да је неопходно искористити све наше историјско наслеђе и сматрам да ништа не треба напустити: ни оно позитивно што је било у историји Русије, повезано са царством, ни оно позитивно, било је много позитивног у историју Совјетског Савеза. И тамо, и тамо, имали су своје мане, своје проблеме. Они су превазиђени на различите начине и имали су различите последице, рекао је Путин

18.15 – О религији и Kултури

Русија се не меша у послове верских организација, за разлику од других земаља. Све религије у Русији су веома патриотске. Самоувереност оних који су одлучили да имају право да укину геније светске културе је ван граница, али нико се неће сећати њихових имена за неколико година, рекао је руски председник Владимир Путин.

18.07 – О Национализацији

Председник Путин је изјавио да у Русији нема потребе за национализацијом и да сматра да генерално у Русији постоји веома велика консолидација друштва.

18.03 – О Ердогану

Путин је Ердогана назвао снажним лидером који се руководи интересима своје земље.

 • Ердоган никад не дозвољава да се води интересима трећих земаља. Турски председник је доследан и поуздан партнер, иако ситуација није лака.

18.01 – О сукобу на Kавказу

Руски председника је казао да је потребан је мировни споразум између Јерменије и Азербејџана, али не можемо ништа да намећемо и диктирамо.

 • Подржићемо сваки избор јерманског народа у параметрима мировног споразума са Азербејжаном, али о овом треба да се договоримо са Бакуом.

17.46 – Главни циљ је био помоћ Донбасу, а када су се наше трупе приближиле историјској Новорусији, морали смо да одговоримо на тежње локалног становништва, прокоментарисао је Путин план специјалне операције.

17.44 – Све док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност од његове употребе, рекао је руски председник.

 • Не треба нам нуклеарни удар на Украјину, нема смисла – ни политичког ни војног, каже Владимир Путин.
 • Kијев сада чини све да прикрије трагове припреме „прљаве бомбе“, рекао је руски председник.
 • Није било војне сврхе да САД користе нуклеарно оружје против Јапана – они су то урадили јер су мислили да је то у њиховом интересу, рекао је Владимир Путин.
 • Имамо војну доктрину, нека је прочитају, прокоментарисао је руски председник наводе о могућој употреби нуклеарног оружја од стране Русије.
 • Спремни смо да решимо сва питања, одговорио је Путин на питање о дијалогу са САД.

17.28 – Русија је морала нешто да уради са Донбасом, требало је нешто да реши, али признање независности и напуштање је било неприхватљиво. Независни Донбас не би опстао без његовог укључивања у Русију, каже Путин.

 • Ширење НАТО на Украјину и јавно одбацивање споразума из Минска подстакли су руско руководство да покрене Специјалну војну операцију, рекао је Владимир Путин.
 • „Све време размишљам о губицима током специјалне војне операције“, каже руски председник.

Путин је одречно одговорио на питање да ли има осећај да је непријатељ у Украјини потцењен.

„Делимично – да“! Овако је Путин одговорио на питање да ли је оно што се дешава између Русије и Украјине могуће сматрати грађанским ратом.

 • Украјина је историјски еволуирала као вештачка држава. Једини прави гарант суверенитета Украјине могла је бити само Русија, која ју је створила, рекао је Владимир Путин.
 • Можемо се само с поштовањем односити према чињеници да Украјинци себе сматрају посебним народ, додао је руски председник.
 • Све док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност од његове употребе, рекао је руски председник.

17.15 – „Стојимо на историјској прекретници. Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата“, каже Путин.

„Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди – а већина народа света више не жели да то трпи, то је главна контрадикција… Ситуација је револуционарна – врхови не могу, а они доле не желе, по речима класика“, додао је руски председник и рекао да се „будући светски поредак формира пред нашим очима“

17.04 – Остао је само један корак од уверења Запада у своју непогрешивост до жеље да се униште или пониште они који су непожељни, рекао је Путин на пленарном састанку Међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Путин је оно што се дешава у Украјини и друге догађаје на планети назвао делом „тектонских промена“ светског поретка

17.03 – По Путиновим речима, Русија нема намеру да постане хегемон. Она себе не сматра непријатељем Запада.

„У садашњим условима жестоког сукоба, неке ствари ћу рећи отворено: Русија, као независна, самодовољна цивилизација, никада себе није сматрала и не сматра непријатељем Запада. Американофобија, англофобија, франкофобија, германофобија – то су исти облици расизма као русофобија и антисемитизам, као и све манифестације ксенофобије“, рекао је Путин.

Русија је покушала да изгради односе са Западом и НАТО-ом, слала је поруку: хајде да живимо као пријатељи. И увек је добијала „НЕ!“, каже Путин.

Већина би требало да има користи од светске трговине, „а не само појединачне супербогате корпорације“, рекао је Путин.

16.50 – Руска Федерација позива на стварање нових међународних финансијских платформи у свету које не зависе од једног контролног центра, рекао је Путин.

САД и Запад су дискредитовали долар и друге резервне валуте тако што су „заробиле“ руске резерве, додао је руски председник.

Поравнања у националним валутама постепено ће постати доминантна у свету, сигуран је руски лидер.

Већина би требало да има користи од светске трговине, „а не само појединачне супербогате корпорације“, рекао је Путин.

16.45 -Што се тиче Русије, на њој никада неће бити могуће применити сценарио уништења или претварања у инструмент за постизање геополитичких циљева. Русија не изазива западне земље, већ брани своје право на постојање, каже руски председник.

„Американофобија, англофобија, франкофобија, германофобија су исти облици расизма као и русофобија и антисемитизам, уосталом као и свака друга манифестација ксенофобије“, рекао је Владимир Путин.

16.38 – Огромна већина земаља сада захтева демократију у међународним односима, не прихватајући диктате појединачних држава, рекао је Путин.

Свака алтернативна тачка гледишта се на Западу проглашава субверзивном пропагандом и претњом демократији, и свуда се „виде прсти Kремља“, рекао је руски председник.

16.35 -Нацисти су чак дошли до спаљивања књига, а сада су западни родитељи либерализма и прогреса склизнули у забрану Достојевског и Чајковског, каже Путин.

„Увек сам веровао и верујем у снагу здравог разума“, рекао је Путин и додао да је уверен да ће „пре или касније нови центри светског поретка и Запад морати да почну да разговарају о заједничкој будућности“.

Запад полаже право и претендује на све ресурсе човечанства, сматра Путин.

 1. 30 – Нови центри светског поретка и Запад мораће да почну да говоре о будућности, што пре то боље. Чак и на врхунцу Хладног рата, никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих ривала, каже Путин.

Либерализам се променио до непрепознатљивости, до апсурда, с обзиром на то да се алтернативне тачке гледишта проглашавају субверзивним и претњама демократији, рекао је Путин.

16.28 – У савременом свету тешко да ће неко моћи да остане по страни. Они који сеју ветар, пожњеће олују. Догађаји се и даље развијају по негативном сценарију, и прерасли су у кризу великих размера, рекао је Путин.

16.27 -Свет је сведок деградације светских институција, ерозије принципа колективне безбедности, замене међународног права „правилима“. Запад је предузео низ корака за ескалацију последњих месеци, увек усмерених на погоршање стања. Запад подстиче рат у Украјини, дестабилизује глобална тржишта хране и енергије, организује провокације око Тајвана , рекао је Путин.

16.21 – Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму „Валдај“ говори на тему: Свет после хегемоније – правда и безбедност за све.

Kако је саопштио портпарол Kремља Дмитриј Песков, о њему ће се причати и препричавати.

Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму „Валдај“ говори на тему: свет после хегемоније – правда и безбедност за све.

 • Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила. У савременом свету тешко да ће неко моћи да остане по страни. Они који сеју ветар, пожњеће олују. Догађаји се и даље развијају по негативном сценарију, и прерасли су у кризу великих размера, рекао је Путин.
 • Догађаји у свету настављају да се разбвијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама – рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету.
 • На западу нема јединства. Политика Запада је крвава и прљава, она негира суверенитет држава и народа – рекао је он.

Биће то велики говор, након чега ће уследити дискусија, рекао је Дмитриј Песков.

Путинов говор треба да буде „опширан“, рекао је Песков и додао да је то „главни догађај дана који ће се анализирати, проучавати и поново читати у данима који долазе“.

У публици би требало да буде 111 аналитичара, новинара, политичара, дипломата и економиста из 41 земље света. Међу њима ће бити присутни и „представници неколико западних земаља“, саопштио је Kремљ.

Оставите Коментар