Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је Немачка врло енергично против става администрације америчког председника Доналда Трампа да ипак буде отворена могућност за постизање неког компромисног решења за Косово и Метохију.

Говорећи о писму у којем министри спољних послова Немачке и Француске позивају на моментално обнављање разговора Београда и Приштине, Дрецун је за РТС оценио да је тзв. „мека моћ” Европске уније пала на испиту.

Он је рекао да Немачка има крајње ригидан политички став, а то је да преко правно-обавезујућег споразума треба да се призна самопроглашена независност Косова, што Србија, како је Дрецун истакао, „неће ни по коју цену прихватити”, преноси Танјуг.

Он је указао да, ако је став Француске и Немачке да се дијалог настави, морају да се створе услови за то, а то је безусловно укидање такси.

„Немачка мора да буде свесна ситуације да је Србија сада довољно ојачала да не могу да јој се диктирају и намећу решења за Космет”, каже Дрецун.

Коментаришући паљење куће Србина повратника у селу код Клине, Дрецун је оценио да је реч о константном притиску Албанаца на Србе да се не врате на Косово и Метохију.

--

Leave a Reply