„Невидљиви непријатељ“ са којим се суочила цела планета – вирус Ковид-19, ставио је на проверу способност, храброст и издржљивост држава и армија широм света. У тој борби, ниједног тренутка не занемарујући своје основне задатке, Војска Србије успела је да на најбољи начин пружи помоћ становништву у борби против корона вируса, подједнако ангажујући припаднике војног здравства у лечењу оболелих, пружајући логистику у подизању, опремању и вођењу привремених ковид болница, као и вршењу биолошке дезинфекције широм Србије, наводи Министарство одбране Србије.

Од проглашења ванредног стања у Републици Србији задаци АБХО јединица умножавали су се појављивањем сваког новог вирусног жаришта. Од 15. марта до 7. маја, АБХО јединице у више наврата вршиле су превентивну и заштитну дезинфекцију јавних површина, установа, комуникација и објеката у 37 градова и општина, као и у 60 касарни и објеката Војске Србије.

Биолошка дезинфекција вршена је у базама и поседнутим објектима у Копненој зони безбедности, као и у центрима за смештај миграната, које је током ванредног стања, такође, обезбеђивала Војска Србије.

У оквиру три највеће привремене ковид болнице на ,,Београдском сајму“, ,,Новосадском сајму“ и у хали ,,Чаир“ у Нишу, ангажовањем одељења АБХО за деконтаминацију, успостављени су стални дезинфекциони пунктови, тј. станице на којима је вршена дезинфекција медицинског и другог ангажованог особља, покретних ствари, моторних возила и свих прилазних путева и површина око привремених болница.

За време ванредног стања АБХО јединице Војске Србије дезинфиковале су 564.350 квадратних метара површина, 4.949 километара саобраћајница, 1.290 објеката.

Такође, АБХО једнице Војске Србије биле су ангажоване и на заједничким задацима са припадницима АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерација који су нашој земљи пружили непроцењиву подршку и помоћ у сузбијању корона вируса, у периоду од 3. априла до 15. маја. Пружањем помоћи припадницима руске војске у контакту са локалном самоуправом на терену, помогли су да се остваре што бољи резултати у спречавању ширења заразе.

Сарадња са руским АБХО тимовима била је од великог значаја за нашу АБХО службу, како због размене искустава у извршавању задатака, тако и због упоређивања и својеврсне провере методологије примењиване у досадашњем раду.

Руски тимови радили су на 122 локације са 190 излазака на терен, а у 37 градова Србије дезинфиковали су објекте укупне површине 1.650.000 квадратих метара и 465.000 квадратних метара јавних површина.

Руководство АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерације оценило је сарадњу са АБХО јединицама Војске Србије као веома корисно искуство, где су се припадници Војске Србије, без обзира на поједине техничке разлике, показали као веома добро припремљени те да је за усклађивање рада руских и српских јединица на терену био потребан свега један дан, као и да је међусобним допуњавањем постигнута максимална ефикасност у обављања задатака.

По завршетку ванредног стања у нашој земљи, АБХО јединице наставиле су да врше биолошку дезинфекцију људи, објеката и јавних површина. У борби против вируса Ковид-19, која још увек траје, ове јединице су и даље ангажоване тамо где је најпотребније.

Борба против корона вируса показала је колико су важни људи, њихова обука и мотивисаност, али и то да је важно имати одговарајуће јединице које су у стању да изнесу специфичне задатке и боре се са изазовима попут оних које је у Србију донео Ковид-19.

Реформама војске од 2005. до 2007. године АБХО јединице су знатно смањене. До укидања корпуса и армија, на нивоу војске постојала је бригада АБХО, свака дивизија имала је чету, бригада мешовити вод, а батаљон одељење АБХО. Само захваљујући великом залагању одважних абехајаца, који нису узмицали са места где је било најтеже и који су испред себе поставили задатак да допринесу очувању онога што је за Србију непроцењиво – људских живота, надокнађен је мањак људи и опреме. Отуда и решеност да у будућим организационим променама унутар војске, АБХО јединице буду присутније и да се нека решења која су у прошлости била безразложно напуштена, поново преиспитају и врате.

Јачање АБХО јединица показало се потребним у борби против корона вируса, једнако као што је присуство тих јединца Војске Србије широм наше земље доказало да војска брину о свом народу и да ће пружати помоћ кад год и где год је помоћ потребна.

Оставите Коментар