Финални турнир Светске лиге полако ближи. До почетка ватерполо спектакла коме ће од 18. до 23. јуна Београд бити домаћин остало је мање од месец дана, а сви се надају да ће спрски ватерполисти и на овом такмичењу наставити стазама успеха.

Јер, када се погледа кроз историју „делфини“ апсолутно доминирају у досадашњим такмичењима у Светској лиги. Овогодишњи завршни турнур који ће се играти на отвореном базену СЦ Ташмајдан биће 18. издање овог ФИНА такмичења, првог са финансијским наградама за остварене пласмане.

Србија као део Државне заједнице Србије и Црне Горе славила је 2005, а од осамостаљења била је најбоља чак десет пута. По томе је апсолутни рекордер, а уз то је освојена и једна бронза.

Велика тројка српског ватерпола Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић и Душко Пијетловић су такође апсолутни рекордери по броју златних медаља уз дадатак да су сва тројица играла у Подгорици 2009. када је Србија освојила треће место.

Филип Филиповић у колекцији има свих 11 златних медаља. Од Београда 2005. до турнира у Рузи 2017. када је први пут као капитен подигао победнички пехар. Ипак, Филип нема и 11 играња у мечевима за злато, јер је 2005. одлуком селектора Петра Поробића са још неколицином играча у том сусрету био на трибинама.

Андрија Прлаиновић има злато мање, али је био у свим финалним сусретима. Први гол на званичним такмичењима постигао је баш у финалу са Мађарима на Ташмајдану 2005. када је Србија победила 16:7. Недостаје му злато из Чељабинска 2013. Тада је после напорне клупске сезоне добио одмор.

Поштеду је тада добио и Душко Пијетловић. Пратио је такмичење у Русији са трибина. У каријери има као и Андрија десет златних одличја, али као и Филип није играо у финалу са Мађарима 2005.

Нема сумње, тројица великана светског ватерпола, играчи који су обележили историју овог спорта у последњих 15 година имаће прилику да серију наставе у Београду. Уз подршку навијача, Фића, Прле и Дуле би могли да наставе и личну доминацију у овом такмичењу.

Овогодишње издање финалног турнира Светске лиге имаће велики такмичарски значај, јер ће победник обезбедити пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Комплети улазница за овај ватерполо спектакл већ се налазе у продаји.

Оставите Коментар