Иако је од првог тенка и битке на Соми прошло скоро 100 година, у историји ратовања није било наоружања које је изазивало веће дивљење и страхопоштовање од тенкова. Ова често неуништива возила својом појавом променила су начин ратовања и тако постала незамењива у свакој војсци.

Фото: Антон Новодерешкин / ТАСС
Фото: Антон Новодерешкин / ТАСС

Колико кошта луксуз најмодернијих тенкова, проверите на овој листи најскупљих тенкова на свету.

10. ЗТЗ-99 (Кина) 2,6 милиона долара

Кинески ЗТЗ-99  је представник треће генерације кинеских тенкова и конструисан је као алтернатива руском Т-72. Не бриљира на подручју врхунске технологије што га поготово ограничава на удаљенијим метама.

Овај недостатак ЗТЗ надокнађује својом покретљивошћу и врло добрим резултатима у директној борби.

Користи топ од 125 мм, док као погон користи мотор од 1500 КС, што му омогућује кретање до 80 км/х због релативно мале тежине од 54 тоне.

9. Арјун Мк ИИ (Индија) 6 милиона долара

Арјун спада у вишу класу тенкова. Наоружан је 120 мм топом који може да пробије и најдебље оклопе. Да не би све остало само на тешком наоружању ту је 7.62 мм митраљез са експлозивним пуњењем и обична машинка од 12.7 мм. Арјун је тежак 58.5 тона и успркос мало већој тежини постиже брзину од 70 км/х.

8. Меркава Марк ИВ (Израел) 6 милиона долара

Меркава, понос израелске војске, прилагођен је пустињским условима и наравно, већином је састављен од америчких делова.

За разлику од стандардног дизајна с мотором у задњем делу тенка, Меркава има мотор са предње стране што додатно побољшава безбедност посаде. С мотором од 1500 КС, постиже брзину од 64 км/х. Опремљен је 120 мм топом, две машинке од 7.62 мм и једном од 12.7 мм, и минобацачем.

7. Леопард 2А6 (Немачка) 6,79 милиона долара

Тенк има најновију генерацију мотора од 1500 КС која му омогућује да постиже брзине до 72 км/х успркос тежини од 68 тона. У тих 68 тона велики део одлази на оклоп и стога је Леопард 2 специјализиран за блиску борбу. Леопард 2 наоружан је 120 мм топом уз две машинке од 7.62 мм.

6. Т-14 Аемата (Русија) 7,8 милиона долара

Армата је руски прототип основног борбеног тенка четврте генерације. Јавности је први пут представљен 9. маја 2015. године на паради поводом Дана победе. Најимпресивнији део је Афганит, односно безбедносни систем који је опремљен врхунском радарском технологилом, који може да омете све електронске системе у околини.Видливост овог тенка на радару је умањена због чега га је теже лоцирати и пратити. Има детекторе за откривање противтенковских мина.

Оперативни мотор има до 1800 КС. Наоружан је топом калибра 125мм и митраљезом на даљинско управљање. Тенком може да се управља даљински што значи да му није потребна посада.

5. М1А2 СЕП (САД) 8,5 милиона долара

Овај амерички тенк старије генерације скупљи је од руског тенка најновије генерације. Најновија верзија овог тенка тешка је 69 тона, а нека од главних побољшања унутар ЕЦП1а програма укључују повећану производњу електричне енергије. Омогућена је и боља комуникација са напредним мрежним могућностима.

4. Челенџер 2 (Велика Британија) 8,6 милиона долара

ФВ4034 „челенџер“ 2 је британски главни борбени тенк који тренутно користе војске Велике Британије и Омана. Представља се као најсигурнији тенк на свету, јернаводно никада није уништен ни један примерак. Челенџер 2 је опремљен топом Л30А1 од 120 мм. Куполу и топ покреће електромотор, а купола се за 9 секунди окрене за 360 степени.

Британска војска користи гранате које имају домет до 8 км. Опремљен најсавременијим системом који садржи све најважније делове: термовизију, ласерски даљинометар, балистички компјутер са термовизијом који омогућава откривање мета ноћу и у тешким временским условима. Може да издржи до 14 директних погодака противоклопних пројектила.

3. К2 Блек пантер (Јужна Кореја) 8,8 милиона долара

 

К2 „блек памтер“ је главни борбени тенк Јужне Кореје који тежи 61 тону.  Ова „мрцина“ користи 120 мм топ и скоро све наведене системе ранијих тенкова попут сендвич оклопа и ноћне навигације. Највећи проблем, уз цену, је чињеница да је до сада произведено само неколико комада због проблема са мотором тако да се врло мало зна о понашању и могућностима „блек пантера“.

2.Тип 10 Јапан

Овај јапански тенк тежи свега 48 тона и има веома елегантан дизајн..

Као што је Јапан усавршио аутомобилску индустрију , напредује и у  војној индустрији. Наоружан је топом од 120 мм, и митраљезом од12,7 мм и митраљезом 7,62 мм.

1. АМX-56 Лецлерц (Француска) 10.милиона долара

АМX-56 „Леклерк“ главни је тенк француске војске, али и војске Уједињених Арапских Емирата. Опремљен је посебним 120 мм топом који му омогућава припрему 22 гранате уз брзину пуцања од 12 граната у минути. За сваки случај ту су и две машинке од 12.7 мм и 7.62 мм.

За одбрану тенка користи се ГАЛИX систем који у припреми има многобројне димне бомбе, инфрацрвене бљескалице и нагазне пешадијске мине. Оклоп је састављен од титанијског оклопа и посебних ЕРА плочица.

Са само 56 тона, „Лецлерк“ је врло лаган у односу на остале тенкове на овој листи.

Овај тенк има најбољи однос снаге и тежине што му омогућава одличну брзину од 72 км/х и домет од 550 км. Користи и систем за смањивање издувних гасова тако да је врло тешко уочљив на термо камерама.

Извор: kurir.rs

--