Русија није члан НАТО алијансе, али ипак има снажне политичке и економске партнере широм света. Неки од њих су чак обавезни да подрже Русију у случају сукоба.

– Русија има само два савезника: своју војску и морнарицу – имао је обичај да каже цар Александар III, руски император. Овај цитат из 19. века често се користи када људи наглашавају да се на међународној сцени, посебно у тешким временима, Русија може ослонити само на себе. Међутим, ово не значи да Русија нема земље које може да назове својим пријатељима.

Чак је и председник Русије Владимир Путин цитирао цара Александра III када је одговарао на питање о савезницима Русије у 2015. години, иако је брзо објаснио да се шали и да Русија дефинитивно има стране савезнике. Али ко су они?

Пост-совјетски савез

Говорећи о земљама са којима Русија има правно обавезујуће споразуме о међусобној одбрани, ту пре свега спадају чланови Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), међувладин савез створен 1992. године који сада уједињује шест пост-совјетских држава: Русију, Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргистан и Таџикистан.

Према повељи ОДКБ-а, међу њеним циљевима је „пружање колективне заштите у случају угрожавања сигурности, стабилности, територијалног интегритета и суверенитета“ држава чланица.

У документу се наглашава да чланови преферирају политичка средства за постизање циљева групе, али се ОДКБ може похвалити и комбинованом војном снагом која броји око 25.000 војника.

Снаге ОДКБ-а никада нису биле позване у борбу, али организација спроводи редовне војне вежбе. Одговарајући прошле године на питање ко су руски савезници, Путинов секретар за штампу Дмитриј Песков поменуо је прво чланове ове организације.

Две друге земље које имају правно обавезујуће споразуме са Русијом су Абхазија и Јужна Осетија, обе самопроглашене републике, признате од стране само пет чланица УН, укључујући и Русију.

Москва гарантује заштиту овим републикама и оне су, заузврат, дужне да помогну Русији у случају напада, иако су њихове војне способности далеко скромније, истиче Раша бијонд.

Земље које Русија сматра савезницима

Иако су, строго говорећи, ово све земље са којима Русија има споразум о војном усклађивању, постоје још неке државе које се називају руским савезницима, иако са њима нема званичних споразума.

Међу њима је Сирија, а Русија помаже влади Башара ал Асада у војном и политичком смислу.

– Наравно, Сирија је наш савезник. Али, колико ја знам, ми немамо документ о свеобухватним савезничким односима – рекао је Песков.

Други пример је Кина: азијски економски гигант је члан БРИКС-а (економски појам који се односи на растући развој привредног потенцијала Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике) и Шангајске организације за сарадњу (ШОС), економских савеза у којима Русија такође учествује.

Поред тога, руска војска редовно одржава заједничке војне вежбе са својим кинеским колегама.

Коментаришући једну такву вежбу 2018. године, Песков је Кину назвао савезником.

Аналитичари, са друге стране, верују да би ово могло да буде претеривање. Како је рекао Сергеј Караганов, који је на челу Савеза са спољну и одбрамбену политику, „наше земље се све више приближавају, али војни и политички савез је немогућ“.

– Русија не жели да буде кинески млађи партнер и не можемо бити старији. Ствари су добре овакве какве јесу – истакао је он.

Индија може да се назове другим потенцијалним савезником, а на много начина, руско-индијски односи су слични руско-кинеским везама: Индија је такође ушла у БРИКС и ШОС, одржава заједничке војне вежбе са Русијом и радо купује руску војну опрему, али овде се наилазе на неке проблеме.

Како је рекао политички аналитичар Александар Крамчикин, „Русија покушава да стави Индију у трилатерални савез са Кином, док јој је потребан и савез против Кине“.

Односи у овом троуглу су прилично компликовани, а на крају крајева, све државе на прво место стављају своје интересе.


Д.К.