Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најоштрије је данас осудио скрнављење споменика „Вечна ватра“ на Гробљу ослободилаца у Београду, и изразио наду да ће се што пре открити и процесуирати починиоци овог насилничког акта.

Привести правди починиоце који су оскрнавили споменик „Вечна ватра“

Поповић, који је и коопредседник српско-руског Међувладиног комитета за економску, трговинску и научно-техничку сарадњу, рекао је да је ово споменик слободи и српској борби за слободу, али и симбол савезништва и братства српског и руског народа.

Вечна ватра управо симболизује тај вечни слободарски дух наших народа и почаст је свим жртвама палим за независност и за будућност у слободи, истакао је министар.

Према његовим речима, они који су оскрнавили споменик су исти они који покушавају да фалсификују историју и да истинске жртве нацизма, а то су Срби и Руси, прогласе агресорима, а праве агресоре и сараднике нациста жртвама.

У својој намери да скрнаве споменике слободи и братству српског и руског народа, они не желе да се боре против обележја које су носиле тадашње армије, већ је главни циљ борба против данашњег савезништва и партнерства двеју земаља и политике сећања, која је увек истицала највише вредности слободарског духа нашег народа, навео је он.

Овај напад је, како је указао, покушај да се наруши савезништво Србије и Русије, али и најбољи односи председника двеју земаља, који су гарант даљег јачања билатералне сарадње у будућности.

Поповић је нагласио да слободарство Срба и савезништво са Русијом није могуће угасити, префарбати, оскрнавити или уништити.

Он је изразио уверење да читав српски народ са гнушањем осуђује овај вандалски и антицивилизацијски чин и да Срби који су толико пропатили  борећи се за своју слободу никада неће ћутати на покушаје фалсификовања историје и слављење окупатора и њихових сарадника.

Оставите Коментар