Прва онлајн продавница у нашој јужној покрајини, под називом „Купуј са Космета„, почела је са радом крајем прошле недеље. Циљ је да се промовисањем различитих прехрамбених и занатских производа, као и пружањем подршке у дигиталном пословању, помогне опстанку и останку српског народа на овом простору. Домаћи и инострани купци сада једноставним путем могу да пазаре зимницу и џемове припремљене на старински начин, ракију, чувено вино из Велике Хоче, али и домаће пиво из Грачанице, традиционално рађене одевне предмете, иконе, макете српских манастира…

Овај пројекат реализују петорица младића из села Партеш, у гњиланској општини, из хуманитарног удружења „Косовско Поморавље“, а уз подршку Канцеларије за КиМ и организације „Дигитална Србија. Директор онлајн продавнице, Никола Васић (25) истиче, да је за само неколико дана сајт прегледао велики број људи и да дневно већ имају око стотину поруџбина.

  • Желимо да помогнемо људима, да им вратимо достојанство, да могу да живе од свог рада – каже, за „Новости“, Васић. – Млади немају посао, масовно одлазе, а ово је, можда, један од начина да остану овде да живе и раде и да се осећају као људи.

Електронска продавница се тек развија и српски произвођачи се свакодневно јављају. Један од најтежих задатака у реализацији пројекта је, како наводи, да дођу до привредника, јер не постоји јединствена евиденција. Они углавном живе изоловано, по засеоцима, а производе продају на локалним пијацама. Зато ови младићи обилазе терен и лично разговарају са њима.

  • Нашли смо баш интересантне производе, а изненадило нас је што се много младих људи бави различитим занатима и пољопривредом – истиче Васић. – Они који своју робу пласирају преко интернет-продавнице углавном имају од 25 до 40 година.

Према речима самих произвођача и занатлија, платформа за онлајн продају је прави погодак и изузетно је значајна. Александар Стајић (28), из села Горње Кусце, у гњиланској општини, који израђује иконе и макете манастира, каже да сада много лакше долази до купаца.

  • Много већи број људи види производе и већ данас имам петнаестак поруџбина – истиче Стајић. – Живим са супругом, оцем и мајком и некако се сналазимо. С обзиром на то да нема другог посла, ово није лоше. Живео сам у Београду неколико година, али не свиђа ми се тај брзи живот и вратио сам се на село.

Пољопривредница Ивана Стајковић (36), из села Јасеновик, у општини Ново Брдо, са породицом већ деценију и по производи ракију с тартуфима, ликере и органску храну, ајвар, џем, козји качкаваљ са тартуфима у маслиновом уљу… Све раде по старим рецептима њихове баке. Супруг Зоран и њен брат задужени су за ракије, а снајка и она за храну.

  • Одушевљени смо, електронска продавница је феноменална идеја и прави погодак за нас који од тога живимо – каже Ивана. – Никола и момци долазе по робу и шаљу, они су све осмислили, боре се као лавови да наш народ овде остане. Ми живимо изоловано, по селима, и ово нам много значи.

ПОДРШКА И ОД БИКОВИЋА

Глумац Милош Биковић позвао је да се куповином производа путем онлајн продавнице подрже Срби на Косову и Метохији.

  • Хајде да подржимо наше људе на Космету – написао је Биковић на твитер-налогу. – „Купуј домаће са Космета!“ Свака част за идеју. Нека свако купи понешто одавде и учинили смо заједно нешто за нашу земљу.

ДИЈАСПОРА ПОХРЛИЛА

Производе из електронске продавнице највише пазаре купци из централне Србије, углавном Београда и околине, а 40 одсто поруџбина стиже од наше дијаспоре, из иностранства – каже Никола Васић. – Претежно су заинтересовани за традиционално рађене одевне предмете, плетене чарапе, јелеке и за пића.

Е. Б. Талијан

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар