Владимир Капуралин из хрватског Покрета за мир у оснивању сматра да иако је у протеклих 20 година плејада људи разних делатности анализирала сва догађања и изрекла суд о агресији НАТО-а на СР Југославију, неке ствари морају стално да се понављају јер не смеју бити изложене забораву.

Пре свега, како је рекао, због недужних људи који су изгубили животе, које убице називају колатералним жртвама.

То је, сматра Капуралин, био класичан пример рата за простор, с циљем продора крупног капитала на Исток, али и кажњавања СРЈ као јединог бастиона након промена деведесетих, који је био брана за инсталирање интереса новог светског поретка.

Агресију на СРЈ он види као војно-политички догађај без преседана у новијој историји.

„Нападнута је суверена држава СРЈ, која ничим није угрожавала НАТО, а наставак је уследио девет година касније отимањем њеног дела територије да би на КиМ била инсталирана једна од највећих НАТО база у том делу Европе. Бомбардовање је престало после 78 дана, али агресија још траје другим средствима“, оценио је Капуралин.

Он је, као ругање науци, здравој памети, али и жртвама НАТО-а, оценио његов најновији став да осиромашени уранијум није опасан по здравље људи и подсетио на то да су управо амерички војници посебно били заштићени у контакту са том муницијом и контаминираним земљиштем.

Гост из Хрватске је, међутим, скептичан по питању даљих дешавања, подсећајући да се после Великог рата очекивало да је такав рат немогуће да буде поновљен. Док год у друштву буде класа, биће и рата, закључио је Капуралин.

Оставите Коментар