„Лав који је лежи у хладу палме нема времена да се обазире на мајмуне који му се смеју са крошње“
-Садам Хусеин

Садамов режим остао је у великој сенци после америчке инвазије на Ирак, и генерално, слабо је проучавана сама идеологија његове власти.

Садам Хусеин био је вођа Баас партије, која је у својој сржи била арапска секуларна, социјалистичка и националистичка странка. Баас на арапском значи препород, што умногоме и објашњава сам циљ ове идеологије – ренесансу арапске културе, вредности и друштва. Идеолози Бааса схватили су да политички плурализам не може дати озбиљан одговор на горућа политичка питања која могу задесити једну нацију већ подржавају саборност у једној политичкој опцији.

За разлику од исламизма Баас одбацује религију као фактор политичког уједињења већ даје нагласак националном, односно расном и етничком принципу.

Сам Садам Хусеин преузео је вођство Баас партије у Ираку у коме је и довео баасистички режим до свога врхунца, после чега је, на жалост, био свргнут империјалистичком интервенцијом покренутом интересима крупних капиталиста из САД.

Садамов Ирак је, поред данашње Асадове Сирије (која је такође басистичка), био стуб регионалне стабилности и брана исламизму. Са рушењем Садамовог режима Ирак је дословно распродат којекаквим шпекулантима, а исламском екстремизму су широм отворена врата за даљи продор ка другим земљама Блиског истока и његову даљу дестабилизацију.

Иза њега остао је сан једног народа о отпору и слободи од мондијализма и империјализма.

Оставите Коментар