САД и НАТО су опасно близу тога да се укључе у руско-украјински сукоб, изјавио је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету националне безбедности САД.

– Тренутно су ризици веома високи… То је несумњиво – рекао је у интервјуу за ЦНН.

Раније је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио да је снабдевање Кијева, вишецевним бацачима ракета вец́ег домета са Запада најбржи начин за ескалацију сукоба у Украјини. Он је саветовао америчке власти и НАТО да размисле пре слања оружја Кијеву. Према његовим речима, након тог корака Запада, сукоб може прец́и у фазу светског рата, што ц́е имати неповратне последице.

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов претходно је истакао да настављајуц́и са испорукама оружја Кијеву, Сједињене Америчке Државе и њихови савезници драматично су се приближили црвеној линији.

САД су у среду објавиле нови пакет војне помоц́и Кијеву у вредности од 1,1 милијарду долара. Она, између осталог, укључује 18 вишецевних бацача ракета “Химарс“. На тај начин је, рачунајуц́и и тренутну траншу, укупан обим америчке војне помоц́и Украјини за време председавања Џозифа Бајдена достигао скоро 17 милијарди долара.

Оставите Коментар