Зоран Заев на место потпредседника владе поставиће Алија Ахметија, оснивача ОВК, а за председника скупштине Талата Џаферија, који се сумњичи за умешаност у најгори масакр у новијој историји Македоније.

Шиптарска марионета и лидер Социјалдемократског савеза за Македонију (СДСМ) Зоран Заев на власт у својој земљи намерава да доведе терористе Ослободилачке војске Косова (ОВК). Како македонски медији спекулишу, Заев ће за потпредседника владе у Скопљу поставити Алија Ахметија, једног од оснивача ОВК. Његов саборац Талат Џафери, за којег се сумња да је умешан у најгори масакр у новијој историји Македоније, биће председник скупштине.

Битне функције

Штампа у Скопљу наводи да ће се двојица шиптарских терориста наћи на јако битним функцијама у држави.
– Ахмети, који је сада лидер највеће албанске партије Демократске уније за интеграције (ДУИ) биће у позицији да мења председника владе, да доноси све кључне одлуке и да, ако хоће, обори владу. Џафари, такође функционер ДУИ, на позицији председника Собрања, према уставу мења председника државе. Значи да ће Џафари, уколико се изабраном председнику Македоније било шта догоди, преузети његову функцију – наводе македонски медији.

Џафери био задужен за јединицу у тетовској касарни у близини које су терористи ОВК убили, осакатили, па спалили осморицу македонских специјалаца.

Они истичу да не треба заборавити да је Ахмети био оснивач ОВК и бивши врховни командант њене фракције у Македонији, Ослободилачке народне армије (ОНА), која је изазвала рат 2001.

– Ахмети, који се школовао у Приштини, током 80-их година помагао је терористе на Косову из Швајцарске, где је једно време живео. Касније је основао ОВК и учествовао у крвавим борбама на Косову, што је резултирало отцепљењем те српске покрајине. Кад је посао завршио у Србији, прешао је у Македонију, где је као врховни командант ОНА започео крвави сукоб. Кад се то завршило, одложио је пушку и постао „угледни“ лидер албанске партије – подсећају медији.

Према њиховим наводима, Ахмети је успео да уђе у власт захваљујући Охридском споразуму, којим је окончан сукоб, а који предвиђа да Албанци буду уведени у све македонске институције.

Од официра до злочинца

С друге стране, Џафери, некадашњи официр ЈНА и македонске војске, сумњичи се за умешаност у стравичан масакр 28. априла 2001, током рата. Покољ је изведен код села Вејце, које припада Тетову, а налази се само три километра од границе са Косовом. Шиптарски терористи су из заседе напали колону специјалне полиције, припадника специјалних јединица „Вукови“ и јединице сектора за унутрашње послове Битоља. Зверски су убили, осакатили, па спалили осморицу специјалаца и тешко ранили још шесторо. Једно возило из колоне успело је да побегне и исприча осталима шта се догодило.

Ахмети, кад је завршио посао у Србији, отишао је у Македонију и као врховни командант ОНА започео рат 2001.

У време масакра Џафери је као официр македонске армије командовао јединицом у тетовској касарни. Убрзо након покоља је дезертирао, прикључио се терористима ОНА и добио надимак командант Форина, по гостиварском селу у којем је рођен.

До данас нико није одговарао за масакр, нити је покренута било каква истрага у вези с тим, што је Џеферију омогућило да на инсистирање ДУИ буде чак изабран и за министра одбране Македоније у фебруару 2013. На тој функцији био је до јуна 2014, а македонска јавност је жестоко протестовала због његовог избора.

Прави владу док је Иванов на путу

Зоран Заев и албанске партије праве план како да уђу у Собрање и направе владу без мандата који по уставу треба да им да председник Ђорђе Иванов. Заев намерава да искористи прилику ове недеље јер је Иванов са супругом отишао у Азербејџан, где у четвртак и петак треба да присуствује једном међународном форуму.
– Очекујем да на седници скупштине, коју ћемо сазвати ове недеље, буде изабран председник тог тела. Такође, очекујем да буду потврђени наших 67 мандата и да након тога буде формирана влада – најавио је Заев.
Како македонски медији пишу, Заев мисли да ће његова влада добити легитимитет од новог председника скупштине, будући да он, према уставу, мења председника државе.

Извор: Informer.rs