Шеф нуклеарне страже УН-а рекао је да недостатак воде за хлађење у нуклеарној електрани – која се налази око 160 км узводно од бране Каховка – може пореметити њен генератор за хитне случајеве.

Гувернер украјинског региона Запорожје, којег је именовала Русија, каже да је ниво воде у граду Нова Каховка порастао на више од 11 метара – у непосредној близини пробијене бране, наводи руска државна новинска агенција Тасс.

Јевгениј Балитски је рекао да су неки становници града пребачени у болницу након рушења бране. Он је додао да је ниво воде у близини нуклеарке Запорожје под руском контролом опао за 2,5 м – а очекује се да ће опасти и до 7 м.

Горњи део хидроелектране Кахово, на југу Украјине, уништен је гранатирањем, али брана самог резервоара није уништена, рекао је за РИА Новости Владимир Леонтјев, начелник администрације Новокаховског градског округа.

Бројни Телеграм канали јавили су вечерас да је Каховска хидроелектрана, која је под контролом руских снага, наводно потпуно уништена, а неки су објавили и снимке срушене бране. 

Оставите Коментар