У Србији је обновљен рад невладине организације Форум В-21, што су многи на друштвеним мрежама дочекали на нож, уз подсећање да је то, наводно, организација која ће ускоро викати: „Војводина Република“.

Група војвођанских интелектуалаца, цивилних активиста и експерата покренула је процес реоснивања невладине организације Форум В-21. То је за портал „Аутономија“ потврдио председник Иницијативног одбора за обнову Форума новосадски адвокат Марко Kоњевић.

Форум В-21 је у Војводини деловао почетком двехиљадитих година залажући се за успостављање пуне покрајинске аутономије.

Према речима Kоњевића, кључне идеје обновљене организације засниваће се на принципима децентрализације, регионализације и аутономије Војводине у успостављању новог политичког система који ће афирмисати грађанске слободе и право на самоуправу на свим нивоима.

Он каже да ова иницијатива не представља „отварање војвођанског питања“, јер, истиче, „није Војводина питање, она је решење“.

  • Србија је питање, не Војводина. Србије је питање, јер ми коначно треба да се договоримо да ли ћемо да успостављамо демократски политички систем или нећемо. А Војводина је решење у успостављању таквог система који ће бити заснован на слободи, односно на праву грађана да одлучују, јер је то предуслов за опстанак друштва и једина брана успостављању самовлашћа и антидемократског поретка – истиче Kоњевић.

Он напомиње да сви грађани Србије током последње три деценије пљачкају и понижавају северну покрајину, те да је Војводина пример на којем се девастација и економских и свих других ресурса најбоље огледа јер је имала прилику у једном историјском периоду да покаже које су користи од самоуправе, што је, додаје, приказано и у документу који је сачинио Форум В-21 почетком двехиљадитих.

Kоњевић подсећа и да није било полтичког слуха да се сагледају подаци из тог документа и прихвате предложене препоруке, већ је настављено урушавање друштва и свих еманципаторских тековина. Због тога је, истиче, неопходно реафирмисати идеје које ће друштво вратити у савремене цивилизацијске токове.

  • Ми морамо да реафирмишемо те идеје јер су оне предуслов да успоставимо демократски политички систем. И уз том погледу, ово није само војвођанска прича, већ се тиче свих грађана Србије. И свакако смо отворени за сарадњу са свим удружењима и политичким актерима који су свесни нужности овог процеса“, каже Kоњевић.

Он указује на то да искуства модерних европских друштава свакодневно потврђују да је политички систем стабилан само у оним државама које су децентрализоване, односно у којима је власт спуштена на најниже нивое.

  • Истинска локална самоуправа, односно регионална аутономија јесу најбоља брана појави ауторитарних и недемократских режима, односно самовласти. И ми у Србији морамо да разговарамо о томе које су потребе и Војводине и југа Србије, и Сандажака и Шумадије… Видели смо да потреба за слободом, за самоуправом, постоји и у Нишу где су људи бранили свој аеродром, и код Беграђана који су се противили рушењу Савамале и код људи који данас бране своје реке од градње хидорцентрала… Људима се мора омогућити да одлучују у складу са својм потребама и интересима – и у томе се огледа зрелост и функционалност државе. Па видите да грађани каменицама данас бране своје реке, а када би о томе одлучивале локалне самоуправе, до овога не би дошло“, навео је.

Објашњава да самоуправа подразумева и одговорност јер се заснива на заједничком одлучивању о томе како грађани желе да живе у одређеним селима, градовома, регијама… Kакву инфраструктуру желе, здравствени систем, порезе, полицију… И то су, каже, питања о којима грађани морају непосредно да одлучују, а не централна власт у њихово име, јер их тако третира као недорасле и неспособне.

„Ми смо у 21. веку доведени у ситуацију да се као друштво враћамо на нижи цивилизацијски ниво. И морамо да донесемо ту одлуку да ли ћемо да се вратимо у период физичких обрачуна и племенског организовања, или ћемо да организујемо државу, односно хоћемо ли демократију или нећемо, хоћемо ли право да уживамо грађанске слободе или нећемо, хоћемо ли слободне изборе или нећемо“, упозорио је он.

Војводину ту види као решење, односно покретача друштвених активности који ће предупредити негативне трендове у друштву „који увелико подсећају на деведесете, али и тридесете“.

„Ништа се у историји није десило а да се на неки начин није поновило. А сви видимо да је атмосфера у друштву на ивици физичких обрачуна, на нивоу племенске свести. Зато је је неопходан широки анагажман и да сви они који осећају одговорност понуде решења како би се друштво вратило у нормалне цивилиазцијске токове“, истакао је Kоњевић, додавши да се у томе огледа патриотизам и да „патриоте нису они који продају лиценце патриотизма јер се бусају у прса.“

Према његовим речима, обновљена организација Форум В-21 требало би да буде регистрована за неколико дана, са идејом да у скорије време припреме предлоге и решења која ће понудити политичким актерима.

„Војводину у том процесу не видимо као било какво национално питање, видимо је као решење за питање будућности Србије. Војводина није сама себи циљ, циљ аутономије је да се грађанима омогуће бољи услови за живот и рад, а потреба за тим постоји у свим деловима Србије. Уосталом, промена политичког система једини је начин да млађим генерацијама пружимо наду да и овде ствари могу да се уреде и да не морају да напуштају своју земљу“, поручио је Kоњевић.

Leave a Reply