Политички компромис на Западном Балкану мора бити награђен, поручује уочи сутрашње седнице Савета ЕУ комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан.

У околностима у којима би Савет ЕУ могао сутра поново да одложи одлуку о покретању приступних преговора са Севераном Македонијом и Албанијом, Хан је данас позвао министре ЕУ да што пре омогуће покретање приступних преговора са Северном Македонијом и оценио да би то био важан сигнал за цео регион.

Ако дође до поновног покретања дијалога између Србије и Косова, они морају да виде да ће инвестиција у проналажење политичког компромиса бити награђена. У супротном немају подстицај. Сви треба да схвате колико је у интересу целог региона важно дати сигнал једној земљии, поручио је Хан.

Јоханс Хан је пред сутрашњи састанак Савета ЕУ, који ће разматрати политику проширења и напредак земаља у процесу евроинтеграција, поновио да је Северна Македонија урадила све што је од ње тражено и упозорио да би свако одлагање адекватног ЕУ одговора на то представљало ризик.

Он је поновио да, ако једна земља која је инвестирала много у европску перспктиву, а њени лидери показали храброст у постизању компромиса не буде награђена за то то, онда ЕУ губи кредибилитет, али и моћ деловања у целом региону Западног Балкна.

Министри спољних и европских послова ЕУ на састанку Савета у Луксембургу сутра би требало да донесу зајкључке и препоруке о даљим корацима земља које се налазе у процесу приступања ЕУ.

Очекује се и да се дефинише и одговор Савета на препоруку Европске комисије о поретању приступних преговора са Севераном Македонијом и Албанијом.

Према последним информацијима, та одлука могла би да буде поново одложена.

Док се група земља на челу са земљама Балтика и Централне Европе залаже за отварање приступних преговора већ у јуну, Немачка тражи одлагање до септрембра због расправе на Бунсетагу Истовремено, Француска и Холандија сматрају да би та одлука за Северну Македонију Могла бити донета и касније, а противе се и почетку приступних преговора са Албанијом због, како оцењују, неудедљивих доказа о напретку у области владавине права првенствено у борби портив организованог криминала.

2 KОМЕНТАРА

  1. Niti je rec o kompromisu niti o fer pregovorima buduci da su Grcka i Makedonija naterane na sporazum a Srbiju teraju da se odrekne dela sebe zbog radi – NADE DA CE MOZDA NEKAD POSTATI RAVNOPRAVAN CLAN EU, koja je u rasulu.
    Srbijo uzmi se u pamet i shvati da se zapadu ne moze verovati ni kad nesto potpisu a kamoli obecaju. Jesu ispunili obecanje prilikom ujedinjena dve Nemacke – nisu, jesu odrzali obecanja potpisana Kumanovskim sporazumom – nisu, jesu ispostovali Rezoluciju UN 1244 – nisu, jesu ispunili Briselski sporazum – nisu, pa ta od takvih Srbi da ocekujemo?

  2. Ваљда је птицама на грани јасно да би еу Србији била гробница.
    Довољно је само рећи да је Енглезима Српским крвопијама
    стратешки циљ да Србија буде члан еу

Оставите Коментар