ВЛАСТИ тзв. Косова, према писању медија на албанском језику, планирају да формирају „Фонд косовског богатства“ који би, како наводе, преузео власништво над 44 добра од Агенције за приватизацију у Приштини.

Осим некадашњим Дечјим одмаралиштем у Дечанима, које се налази изнад самог манастира на простору од десет хектара, према наводима албанских медија, поменути Фонд би постао власник и Ски-центра „Брезовица“, односно хотела „Лахор“ и „Јуниор“.

Као неки од објеката који би могли „прећи“ у власништво овог фонда спомињу се и хотел „Гранд“ у центру Приштине, робна кућа „Грмија“ али и 12 објеката Југобанке са седиштем у северној Косовској Митровици, где је и седиште Основног суда.

– Осим поменуте имовине, у фонд могу бити уврштени и бивша фабрика „Балкан“ у Сувој Реци и фабрика „Фармакос“ у Призрену, али и осам вредних добара у општинама на северу Косова и Метохије. Фонд ће, када буде формиран, управљати и компанијама које тренутно раде, као што су „Трепча“ и КЕК – пренели су приштински портали на албанском језику, а очекује се да вредност поменутог фонда буде 500 милиона евра.

Иначе, косовска Агенција за приватизацију функционише од 2008. године и наследник је косовске Агенције за имовину која је формирана на основу уредбе Унмика. Иако се на основу поменуте уредбе затечена својинска права државе, других јавних субјеката али и правних и физички лица не могу мењати без пристанка власника, некадашња друштвена имовина на КиМ већим делом је, мимо поменуте уредбе УН, променила власнике, јер је велики број српских фирми и предузећа већ приватизован, закупом на 99 година.

Оставите Коментар