Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић дао је интервју за Глобус у коме је најавио своју нову књигу чији је главни протагонист краљ Александар Први Карађорђевић. Он је такође причао и о Вучићу, Милошевићу, НАТО-у и Косову.

“Краљ Александар највећа је личност у историјии Срба, јер је био победник у оба Балканска рата, победник у Великом рату, творац првог савеза међу балканским државама, прва жртва фашизма у Еуропи и, на крају творац Југославије – великог идеала којем су Југославени тежили још од хрватскога Илирског препорода средином 19. века, идеала чији је епицентар био управо у Загребу.

На питање како коментарише то што је краљ Александар на “тапету” у Србији и да су о њему негативно говорили Добрица Ћосић и Михаило Марковић, Драшковић одговара:

“Чини ми се да је од великог Александра веће само српско огрешење о њега. Многи га Срби данас окривљују управо због тога што за ратни циљ Србије у Првом светском рату није прогласио стварање Велике Србије или што ту Велику Србију – која би себи присајединила целу Војводину, Славонију, Босну и Херцеговину и Далмацију до рта Планка изнад Сплита – није створио 1918. после српске победе у рату. Него је тој Великој Србији претпоставио уједињење Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу. Оптужбама Добрице Ћосића и осталих недостаје, међутим, искрено признање да је Александар крив за стварање Југославије понајпре из тога разлога, јер да је он није створио 1918., онда је они – Милошевић, сви ти југославенски комунисти и генерали и ускрсли “црнорукци” – не би могли убити и разбити 90-их”.

Он је потврдио да се често чује с председником Вучићем.

“Сасвим је логично да се чујемо и виђамо јер СПО на свим изборима од 2012. учествује на листи Александра Вучића. Верујем да је Вучић искрено опредељен за европеизацију Србије, за чланство државе у ЕУ и за стратешко помирење у нашој регији. Не слажемо се око НАТО-а. Он је против чланства Србије у НАТО-у, а ја мислим да и наше чланство у Еуропској унији зависи од чланства у НАТО-у. Говорим и пишем да је за Србију НАТО избор пута, дакле циљ, а ЕУ путовање. Ако уђеш у погрешан воз, онда је свака успутна станица погрешна. Говорим, исто тако, да ће све проблеме у нашој регији решавати НАТО, као и да ће у случају било каквих сукоба у нашој регији те сукобе рјешавати НАТО. И да ми требамо изабрати: или ћемо бити за столом или на менију. Говорим и пишем да је Србија са свих страна окружена државама које су у ЕУ и у НАТО-у. И да Србија нема крила да прелети до Волге и Сибира”.