Старије жене које пију више газираних пића могу имати веће изгледе за прелом кука од вршњакиња које конзумирају мало или нимало газираних пића, показује ново истраживање.

Научници су проучили податке о конзумацији газираних пића, здрављу костију и преломима код више од 70.000 жена просечно старих 69 година. Половина жена праћена је најмање 12 година. У посматраном раздобљу забележено је 2.578 прелома кукова.

Кад су научници проучили конзумацију газираних пића утврдили су да су жене које су пиле просечно више од 7 дцл газираних пића дневно, имале 26 одсто већу вероватност за прелом кука у односу на жене које никад нису пиле газирана пића.

А жене које су пиле више од 7 дцл дневно безкофеинских газираних пића имале су 32 одсто веће изгледе за прелом кука.

“На бази наших резултата ниска или умерена конзумација газираних пића не би повећала ризик прелома код жена у менопаузи”, каже др Педро Кремер, руководилац студије и научник на Универзитету Калифорнија Сан Дијего и на Сан Дијего државном универзитету, преноси Н1.

“Али, након одређене количине која одговара двема конзервама (0,7 л) дневно ризик би био значајно већи”, каже Кремер.

Током менопаузе и касније тело успорава производњу новог коштаног ткива и жена је суочена с повећаним ризиком остеопорозе. Кад кости постану шупље и крхке жена има већи ризик за преломе.

Ранија истраживања повезала су газирана пића с мањом густином костију, навели су научници у часопису “Менопаусе”.Али резултати нису били неупитни и ранија истраживања нису понудила јасну слику о томе јесу ли газирана пића посебан проблем.

У овој студији научници нису пронашли везу између мањих количина газираних пића и ризика од фрактуре. Повећани ризик једино је постојао кад је жена конзумрала више од 7 дцл газираних пића дневно.

Ризик је потврђен и након што су научници узели у обзир друге факторе који могу утицати на здравље костију и ризик фрактура попут лекова за остеопорозу, дијабетес, унос кофеина, приходе, ниво физичких активности и породичну историју прелома кукова.

Једно ограничење студије било је да научници нису имали податке о конзумацији газираних пића у читавом посматраном раздобљу, па је могуће да је то могло да утиче на ризик фрактура. Такође нису могли да проуче постоје ли разлике у ризику фрактура код заслађених газираних пића у односу на она с вештачким заслађивачима.

Упркос тим мањкавостима студије Кремер истиче да смањивање уноса газираних пића може да користи здрављу и да представљати начин смањивања ризика од фрактура за жене.

“Важно је избегавати понашања која повећавају изгледе за фрактуре попут седалачког начина живота, одређених лекова, дувана и неуравнотежене исхране”, каже Кремер.

“Уношење великих количина газираних пића вероватно треба додати на тај списак као додатну меру избегавања повећаног ризика за прелом кука”.

--

Leave a Reply