Како је једним делом корона учинила своје те дрога не стиже више у Србију као претходних година и како је полиција имала велике заплене, тако је несташица хероина на улицама учинила да се на тржишту поново нађе бупренофрин, познат као „буп“ међу зависницима.

У питању су таблете. Зову се Бупренофрин или Суботекс и до њих се лако долази, а користе се за „скидање“ са дроге, али стварају већу зависност од хероина. Неки ће да се питају како се онда користе за скидање. Просто, основна намена је одвикавање- Ставља се испод језика где се лек топи, завршава у организам и тако даје осећај као да је узета дрога. Да би боље осетили његов „рад“, зависници га претварају у прах и онда га ушмркавају или га са топлом водом у шприцу убризгавају у себе.

Овај лек делује тако што се везује за опијатне рецепторе при чему се ослобађа допамин. Честим везивањем за опијатне рецепторе долази до навике и стварања кризе уколико се доза не узме. Криза је опаснија него када је хероин у питању јер траје дуже.

Предозирање суботексом је свакако могуће. Симптоми су дезорјентисаност, хладна кожа, сужене зенице, несвестица, слаб пулс али и плитко дисање које на тренутке може и да престане.

Како се у последњих неколико акција полиције у запленама пронашао и Суботекс, јасно је да га има више него раније на улицама. Зато Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА апелује на све родитеље да проверавају своју децу јер ова дрога постаје доста популарна међу омладином. Скидање са ових таблета је веома тешко и може да траје дуго, а како је овај лек практично замена за хероин, лако може да изазове и смрт зависника…

Оставите Коментар