Кампови за обуку терориста још увек постоје на Косову и то је јавна тајна. Има их чак пет. У тим камповима раније су се обучавали терористи ОВК, а данас припадници ДАЕШ-а. Према последњим информацијама за ову терористичку групу се бори близу 400 припадника са Косова. Око 100 албанских породица приступило је овом покрету а у сваком тренутку у камповима борави и 60-оро деце млађе од 17 година, како кажу, уз пристанак родитеља.

У Босни и Херцеговини, тачније у Федерацији постоји преко 70 Air soft клубова где активно тренира преко хиљаду људи, од тога близу половине млађе је од 18 година. Ови клубови редовно одржавају и кампове за обуку а велики новац као донације добијају од Саудијске Арабије. Познати су War Zone Игман где се често окупљају и бивши борци армије БиХ. Такође, једна од познатијих је и група Црна Муња – Цазинска крајина који у својим видео снимцима често позивају на нови рат против Срба. Air soft оружје лако може да се замени правим.

У БиХ је позната и група Аскери која обучава децу. У питању су вехабије који уче децу војним вештинама. Аскери су свртани у ред екстремних група у БиХ. Један од оснивача и члан Управног Одбора је Насер Орић.

Наша братска Црна Гора отишла је и корак даље. Они сваке године организују „Љетњи војни камп за младе“ који траје 15 дана. Ове године је било 45 средњошколаца из Црне Горе и 5 из Македоније. Овај камп је у организацији Министарства Одбране Црне Горе.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА сматра да кампови за војну обуку треба да постоје и у Србији, али да буду под контролом државе која ће направити добар програм само са једним циљем – приближавање војске омладини која би се у оквиру тих кампова упонала са основном војном обуком и војничким животом, и на тај начин заинтересовати полазнике кампа за могуће професионално бављење војничким позивом, који треба да буде узвишени чин свакога ко се одлучи да служи својој држави.

Извор: centarzabezbednost.org

Leave a Reply